Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Pojištění vozidla II.

Zelená karta

Zelená karta je důležitý dokument, který dostanete od pojišťovny ihned po uzavření smlouvy. Zelenou kartu musíte mít vždy u sebe. Jakmile vás zastaví policie při namátkové kontrole, tak zelená karta je jedním z dokladů, který musíte ukázat. Tato karta je jediný směrodatný doklad o tom, že máte povinné ručení.

Zelená karta platí ve všech členských státech Evropské unie, je však důležité, aby to bylo na kartě vždy vyznačeno. Je to uvedeno v již zmíněném zákoně § 6 odst. 5 a 6, ze kterého vyplývá, že pojistná smlouva týkající se odpovědnosti musí být uzavřená tak, aby toto pojištění na základě jediného pojistného platilo na území všech členských států a dalších států uvedených v seznamu států, který stanoví ministerstvo vyhláškou. Pojistitel má povinnost platnost pojištění na zelené kartě vyznačit. Pojištění může platit i mimo členské státy, pokud jsou pojistitelem na zelenou kartu vyznačeny.

Vždy si pečlivě zkontrolujte všechny povinné údaje, zda jsou správně uvedeny. Mimo to si pohlídejte údaje o vozidle (státní poznávací značka) aby souhlasily  se značkou na vozidle. Pokud změníte státní poznávací značku, nebo nastanou jakékoli jiné změny, okamžitě to nahlaste pojišťovně a požádejte o vystavení nové karty s platnými údaji.

Dle zákona § 7 vyplývá, že újma způsobená řidičem vozidla, jehož provozem byla újma způsobena nebo újmu vzniklou manipulací s nákladem stojícího vozidla. Pokud tedy chcete škodní události zahrnout do pojištění, je nutné se připojistit.

Povinné ručení slouží pouze k pokrytí škody způsobené majitelem vozidla na majetku a zdraví jiných osob. Minimální výše plnění je stanovená zákonem, nicméně se vyplatí tyto limity navýšit.

Nový občanský zákoník zrušil tabulkové hodnocení úrazů, ve kterém byl lidský život oceněn na 240 000 Kč Nově je však  Nejvyšším soudem oceněn na 10 051 200 Kč, u mladého člověka nebo sportovce až na 20 000 000 Kč. Kromě toho vzrostly výplaty poškozeným a jejich blízkým. Nejnižší zákonem stanovený limit je 35 000 000, odborníci ale radí, aby si jej lidé navýšili minimálně na 50 000 000 Kč. Proto se nemusí vyplatit, pořídit si to nejlevnější pojištění s nejnižšími limity.

Pojištění odpovědnosti může obsahovat i různé připojištění, jako  je úrazové připojištění řidiče nebo všech cestujících, pojištění škod na vlastním autě při střetu se zvěří,  krádeže vozidla, pojištění čelního skla nebo všech skel ve vozidle a pojištění zavazadel.

Kategorie: Články