Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Pojištění vozidla I.

  • 0

Dnes se zaměříme na to, jak a proti čemu můžeme nechat pojistit osobní automobil. Člověk nemusí být podnikatel, aby mohl vlastnit auto. Některé rodiny mají dokonce auta dvě.

V dnešní době je auto mnohdy nepostradatelným společníkem rodiny. Vozíte jím děti do školky, školy, do různých kroužků, do práce, na nákupy, dovolenou atd. Pokud podnikáte např. jako taxikář, je auto zdrojem vaši obživy. Dopravní nehody se bohužel stávají dnes a denně, proto je velmi důležité mít auto kvalitně pojištěné.

Druhy pojištění automobilu

Každý den vídáme v televizi, na billboardech nebo slyšíme v rádiích nejrůznější akce a speciální nabídky na pojištěni vozidel nejen proti krádežím, ale především dopravním nehodám. Předtím byste měli vědět, jaké jsou vlastně základní druhy pro pojištění vozidla.

Mezi ty nejzákladnější pojištění patří povinné ručení a havarijní pojištění. Tyto pojištění jsou velmi často zaměňovány, ikdyž se od sebe výrazně liší, nicméně se skvěle doplňují.

Pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla

Jiným slovem povinné ručení. Povinné ručení je vymezeno zákonem č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, ve znění zákona č. 137/2008 Sb.

Povinné ručení je povinné právním předpisem a to je první z několik rozdílů oproti havarijnímu pojištění. Nelze vlastnit osobní automobil bez uzavřené smlouvy o povinném ručení. Pokud patříte mezi tzv. sváteční řidiče, kteří autem vyjedou párkrát do roka nebo vůbec, stejně musíte mít povinné ručení sjednané. Vlastníte-li auto, se kterým se nejezdí a je pouze jako reklama, také musí být pojištěno.

Pokud nemáte sjednané povinné ručení, můžete dostat pokutu v rozmezí od 5000 Kč do 40 000 Kč. Uzavřené pojištění musí mít vlastník automobilu s tuzemskou poznávací značkou, nebo řidič vozidla s cizí poznávací značkou.

I přesto, že je to povinné pojištění, tak se můžete sami svobodně rozhodnout, u koho povinné ručení uzavřete. U některých typů pojištění, většinou známých jako „zákonné pojištění zaměstnavatele“ je právní předpis, který určuje přímo konkrétní pojišťovny u kterých pojištění sjednat. Při výběru si pečlivě projděte nabídku všech pojišťoven.

Obsah pojistné smlouvy

Smlouva  o povinném ručení, musí být vždy v písemné formě.

Zákon uvádí obsah těchto náležitostí v pojistné smlouvě

Určení pojistitele a pojistníka a údaje o vozidle

Dobu trvání pojištění

Limit pojistného plnění

Výši pojistného, jeho splatnost a způsob jeho placení

Formu a místo oznámení škodné události, je-li pojištěn odpovědnosti provozováno formou dočasného poskytování služeb, adresu bydliště, nebo místa podnikání, nebo sídlo škodního zástupce.








blog comments powered by Disqus