Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Rady při pojištění majetku

Neustále se zvětšuje počet podnikatelů a domácností, kteří mají pojištěný svůj majetek, ale během likvidaci pojistné události zjišťují, že majetek není pojištěný správně.

Zde je několik rad, jak se vyvarovat stejné chyby a na co dávat pozor před uzavřením pojistné smlouvy.

Dobře zvolený pojistný produkt

Základní věcí je, abyste věděli jaké jsou rozdíly mezi pojištěním movitého a nemovitého majetku. Vhodným pojištěním k pojištěnému majetku je pojištění odpovědnosti, které slouží k vaší ochraně pokud někomu způsobíte škodu majetku např. při poruše pračky a následnému vytopení sousedů. V tom případě bude uhrazena škoda nejen vaše ale také u sousedů. Bez pojištění odpovědnosti musíte hradit opravy z vaší kapsy. 

Adekvátní výše pojistné částky

V žádném případě byste neměli mít pojistnou částku až příliš nízkou. Obvykle se pojistná částka určuje dle hodnoty veškerého majetku ve firmě či domácnosti. Podle toho se určí pojistná částka, což bude nejvyšší možná suma, kterou pojišťovna může vyplatit. Čas od času určitě pojistnou smlouvu aktualizujte, podle toho jak hodnota vašeho majetku stoupá.

Krytí rizik

Nic neuspěchejte a pečlivě si pročtěte pojistnou smlouvu. Někteří lide si smlouvu jen proletí očima a teprve při pojistné likvidaci zjistí, že ne všechny škody lze pokrýt ze základního pojištění. Některé věci je potřeba připojistit ještě zvlášť, jako například škody které způsobila povodeň. Pozornost věnujte pojistným podmínkám, co konkrétně pojistka pokryje a co je vyloučeno. Všeobecné pojistné podmínky, obsahují důležitý výklad pojmů, podle kterého poznáte termíny jež se neužívají v běžné slovní zásobě, ale mají vlastní pojišťovnický výklad.

Zabezpečení

Pojištění obsahují krytí škod, které vzniknou loupeží nebo vloupáním. Proto také pojišťovny zajímá, jak máte zabezpečený, dům, byt nebo kancelář. Čím vyšší limity plnění tím lépe musí být majetek zabezpečený.

 Jestliže máte zájem o pojištění cenin nebo starožitností, musíte mít bezpečnostní dveře s velmi dobrým zamykacím systémem, alarm, mříže, nebo folie na oknech. V případě že nic z toho nemáte, pojišťovna dané věci nepojistí. Pokud zabezpečení proti vloupání máte, musí být naprosto funkční a v pořádku. Může se stát, že odejdete z kanceláře a necháte otevřené okno. I přes fungující systém se tam zloději dostanou a mohou si něco odnést a v tomto případě, pojišťovna může pojistné plnění snížit a vy dostanete nižší částku.

Asistenční služby

Asistenční služby jsou tady pro vás, aby v případě havárie ať už doma nebo v kanceláři uhradí instalatérské nebo jiné práce do výše sjednaného limitu. Během uzavírání smluv si proto zjistěte, jaké jsou limity a rozsah plnění u asistenčních služeb.