Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Splatnost faktur

Základní lhůta pro splatnost faktur v České republice činí 30 dní. Tato lhůta platí i pro veřejné subjekty. Lhůtu pro splatnost faktur lze prodloužit až na 60 dní, nebo je možné ji zkrátit na méně než 30 dní. Lhůta se začíná počítat ode dne, kdy byla dlužníkovi doručena faktura. I přesto, že je na zaplacení faktur dostatek času, tak je v řádném termínu platí minimul lidí.

V roce 2014 bylo pro zaplacení faktur průměrných 11 dní po splatnosti. Nyní je to 10 dní po splatnosti. Mezi nejhorší plátce faktur patří obory z dopravy, stavebnictví a pohostinství. Včasní plátci jsou ze školství a zdravotnictví.

Když se podíváme na splatnost faktur v procentech, dostaneme se na tyto čísla. 35% faktur je zaplaceno včas v době její splatnosti. 58% faktur se zaplatí do 30 dnů po splatnosti, 3 % do 60 dnů po splatnosti a 4% zaplatí fakturu za více než 60 dní po splatnosti. Jak již bylo zmíněno, nejhoršími plátci faktur jsou v dopravě, kdy se platí v průměru 18 dní po splatnosti, pohostinství platí po 17 dnech a ve stavebnictví 15 dní po splatnosti. V průměru 4 dny po splatnosti platí faktury společnosti ze školství a zdravotnictví. Platební morálka v České republice se mírně polepšila. Faktury zaplacené v termínu si polepšily od 2% z dosavadních 33% na 35%, faktury zaplacené po 60 dnech po splatnosti klesly na 4%. Lepší platební morálka je v důsledku příznivého vývoje ekonomiky.  Z dlouhodobého hlediska jsou nejlepšími plátci subjekty ze zdravotnictví a školství převážně proto, že jsou neutrální vůči ekonomickému cyklu a na rozdíl od jiných oborů podnikání mají mnohem nižší riziko a nemusí financovat provoz u svých dodavatelů. 

Kategorie: Články