Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Důležité body pro podnikání při zaměstnání

  • 0

Mnoho již zaměstnaných chce podnikat anebo si přivydělat samostatnou výdělečnou činností a to při svém už vykonávajícím zaměstnání, v tomto případě májí dva zdroje příjmu, ale co je dobré vědět o vedlejším přivýdělku.

OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost mají nejednu oznamovací povinnost, hlásit se musí u - živnostenského úřadu, finančního úřadu, OSSZ (Okresní správy sociálního zabezpečení) a příslušné zdravotní pojišťovny stejně jako OSVČ na hlavní činnost. Vždy je nutné v zákonném termínu oznámit zahájení samostatné výdělečné činnosti i ukončení. Další zákonné povinnosti vyplývají z druhu podnikání.

Zaměstnanci přivydělávající si samostatnou výdělečnou činností nemusí během roku platit měsíční zálohy na zdravotním pojištění a sociálním pojištění. Je důležité zaslat v tiskopisu zaměstnavatele, a že samostatná výdělečná činnost bude vedlejším zdrojem příjmů na pojišťovnu a OSSZ.

Podat si ve správný čas daňové přiznání, přičemž sociální pojištění se do limitu neplatí.              

Všechny OSVČ, vykonávající hlavní nebo vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, musí doručit v zákonném termínu daňové přiznání na finanční úřad, přehledy o příjmech a výdajích na místně příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovně. A to i při případné ztrátě. Neodevzdání povinných "přiznání" je sankciováno a znamená problémy. Základní termín pro podání daňového přiznání za rok 2015 je do 1. dubna 2016 a pro přehledy do 2. května 2016.  

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus