Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Kontrolní hlášení-sankce

O kontrolním hlášení jsme si říkali již v předchozím článku, připomene se jen základní fakta a dnes se zaměříme spíše na termíny a sankce spojené s kontrolním hlášením.  Zpracování a podání kontrolního hlášení je povinné pro plátce DPH od 1.1 2016.

Připomeňme si, že lhůta pro podání KH u právnických osob končí uplynutím 25 dne po skončení kalendářního měsíce, to znamená, že právnické osoby podávají KH měsíčně bez ohledu na to, zda jsou kvartální či měsíční plátci.

U fyzických osob je lhůta pro podání kontrolního hlášení totožná s lhůtou pro podání daňového přiznání.

1. Pokud nebylo kontrolní hlášení podáno v zákonné lhůtě, vyzve k jeho podání správce daně a stanoví náhradní lhůtu 5 dnů od oznámení této výzvy. Vzhledem k tomu, že se jedná o lhůtu zákonnou, nelze požádat o její prodloužení. Jedná se o 5 kalendářních nikoliv pracovních dnů.

2. Pokud správce daně nabude určité pochybnosti o správnosti či úplnosti kontrolního hlášení vyzve plátce, aby údaje změnil nebo doplnil, popřípadě původní údaje potvrdil. Opět je zde zákonná 5 denní lhůta, ve které musí plátce nesprávné či neúplné údaje změnit nebo doplnit, anebo původní údaje potvrdit, pokud si je plátce jistý, že původní údaje byly korektní. Reakce na tuto výzvu se činí prostřednictvím následného kontrolního hlášení. 

3. Doručování výzev

Výzvy se doručují elektronicky, a to  do datové schránky. Pokud daňový subjekt nebo jeho zástupce nemá zpřístupněnou datovou schránku, doručuje prostřednictvím e-mailové adresy.

4. Sankcí za porušení povinností souvisejících s podáváním KH je pokuta.

a) Zákonné pokuty

Pokud plátce nepodá KH v zákonem stanovené lhůtě, činí pokuta:

-          1 000 Kč, pokud KH podá bez výzvy správce daně,

-          10 000 Kč, pokud KH podá v náhradní lhůtě na základě výzvy správce daně,

-          30 000 Kč, pokud následné KH nepodá na základě výzvy ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v podaném KH,

-          50 000 Kč, pokud KH nepodá ani v náhradní lhůtě.

Výše uvedené pokuty vznikají přímo ze zákona, správce daně výši pokuty nemůže v žádném případě měnit.

b) Správcovské pokuty

Správce daně může uložit plátci pokutu až do výše 50 000 Kč. Tuto pokutu může správce daně uložit v situaci, kdy vyzve plátce k odstranění pochybností a ačkoliv plátce podal následné KH, přesto pochybnosti správce daně rozptýleny úplně nebyly. Pokud by plátce nereagoval na výzvu, nastupovala by zákonná pokuta ve výši 30 000 Kč.

Pokud by plátce závažným způsobem ztěžoval nebo mařil správu daní, může správce daně uložit pokutu až do výše 500 000 Kč.

Výše tzv. správcovských pokut záleží na správním uvážení správce daně. Výše pokuty by neměla být v hrubém nepoměru k významu porušené povinnosti a k závažnosti následku pro správu daní.

Pokutu lze uložit nejpozději do 3 let ode dne, ve kterém došlo k porušení povinností.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus