Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Podnikatelé a zdravotní pojištění pro rok 2016

  • 0

Platit zálohy za zdravotní pojištění musí všichni OSVČ, včetně těch, kteří mají jen minimální zisky nebo se jim vůbec v podnikání nedařilo a také všichni nováčci, kteří začali podnikat v témže roce. Letošní rok je minimální  záloha stanovena na 1797 Kč za měsíc a splatná k 8. dni v měsíci.

Jak všichni víme, samostatnou výdělečnou činnost můžeme provozovat jako hlavní nebo vedlejší.  Zatímco u hlavní se musí platit aspoň minimální měsíční záloha, u vedlejší činnosti se platí podle skutečného zisku anebo vůbec.

Pokud je dotyčný zaměstnanec a podnikání má jako přivýdělek tak zálohy neplatí, protože je to jeho vedlejší příjem. Veškeré zdravotní pojištění se doplácí najednou, když se odevzdává přehled o příjmech a výdajích dle skutečně dosaženého zisku. Protože se jedná o vedlejší činnost, tak nemusí být dodržený minimální vyměřovací základ.

Důchodci, ženy na rodičovské dovolené a studenti, kteří provozují samostatnou vedlejší výdělečnou činnost, neplatí zálohy zdravotního pojištění v prvním roce. Další roky jsou již podle skutečného zisku.

Minimální záloha pro rok 2016

Minimální měsíční záloha je podle průměrné mzdy, kterou stanoví MPSV.

Vyměřovací základ pro rok 2014 je 1, 0246 a průměrná mzda pro výpočet zdravotního pojištění je 27 006 Kč. V příštím roce bude vyměřovací základ 1 823 Kč.  Minimální měsíční záloha se navýší o celých 26 Kč. První novou měsíční zálohu budou OSVČ hradit k 8. únoru 2016. OSVČ  s vyššími zisky platí samozřejmě vyšší zálohy.

Měsíční zálohy na zdravotní pojištění, se odvádí každý měsíc, ale vypočítává se za celý rok a to podle skutečného zisku. Od výpočtu zdravotního pojištění se odčítají zálohy na pojistném. Pokud vznikne nedoplatek, je potřeba jej zaplatit do 8 dnů od odevzdání přehledu o příjmech a výdajích. Za jeden rok však musí OSVČ vykonávající hlavní činnost zaplatit minimálně 12 minimálních měsíčních záloh. Zdravotní pojištění je 13,5 % z vyměřovací základu, který je polovina daňového základu.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus