Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Přechod z živnosti na s.r.o.

  • 0

Většina podnikatelů začíná po nějaké době přemýšlet nad tím, že svou živnost změní na obchodní společnost. Drtivá většina z nich si vybírá společnost s ručením omezeným, protože založení a vedení s.r.o. je na rozdíl od akciové společnosti celkově jednodušší. Když se řekne obchodní partner, tak to lidem zní spolehlivěji, než když se řekne akcionář. Kromě toho ušetří na pojištěních a důležitým bodem je právě ručení, které je omezené. Nejčastějším a velkým riskem pro živnostníka je právě neomezené ručení. Společnost s ručením omezeným, ručí svým celý majetkem, ovšem společníci ručí jen do výše nesplaceného základního kapitálu. Pokud mají dostatečné finance, tak neručí vůbec. S.r.o. může být funkční i bez zakladatele, a pokud bude mít dobrou pověst a majitel se ji rozhodne prodat, tak bude stále fungovat.

Jak na to

Existuje zde několik možností. Jedna z nich je taková, kdy podnikatel založí s.r.o. a jako základní kapitál použije celý obchodní závod. Je to tedy celé podnikání živnostníka, které ale musí mít znalecký posudek. Pokud vlastníte opravdu velký obchodní závod, počítejte s tím, že to bude dražší až o několik desítek tisíc korun, a proto je tento postup nejdražší z možností.  Na druhou stranu pro ty největší obchodní závody je to ta nejlepší varianta. Odměnou Vám bude nové s.r.o. s novým IČ, ale s původními právy a povinnostmi.

Další variantou je založit společnost se základním kapitálem, ke kterému nyní stačí jedna koruna, a obchodní závod odkoupit. Tahle možnost je pro ty, kteří nechtějí znalecký posudek.  Ve světle změn občanského zákoníku si může cenu určit sám podnikatel a znaleckého posudku není třeba.

Poslední možností je tzv. postupný přechod, který provozují většinou menší podnikatelé. Podnikatel podniká zároveň jako OSVČ  a s.r.o. a podnikání se převádí  postupně.

Největším problémem je zmatečná transformace pro obchodní partnery, protože pohledávky a závazky  nejsou automaticky převáděny. Na druhou stranu má však podnikatel dost času na to, aby jim vše řekl a připravil je na to. To je možné jen u malých podnikatelů, kteří většinou znají své obchodní partnery osobně.

Nejlepší doba na přechod je na konci zdaňovacího období, čili na konci roku. Kromě toho, že se musíte všude odhlásit a znovu zaregistrovat jako s.r.o., je také potřeba založit nový živnostenský list. Jako s.r.o. si musí začít vést účetnictví, které v době, kdy byli fyzickou osobou, nemuseli.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus