Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Drahé kovy jako investice

Investice do drahých kovů, není v dnešní době nic nového. Jejich cena je poměrně stálá, na rozdíl od cenných papírů a akcií. Do zlata se investuje delší dobu než do stříbra. Přitom stříbro má oproti zlatu tu výhodu, že je druhou nejpoužívanější komoditou v průmyslu. Jeho uplatnění je opravdu široké a dá se na něm vydělat podstatně více, než na zlatě. Je to takzvaný strategický kov, protože v průmyslu nelze ničím nahradit. Na průmysl jde  z celosvětové produkce celých 85%. Zbylých 15% je na investici. Za posledních 13 let se jeho cena za unci zvýšila o pětinásobek. Stříbro je těženo především jako příměs dalších průmyslových kovů. Není lehké navýšit těžbu, která zaostává za spotřebou stříbra.

Spotřeba bývá o dost vyšší, než vytěžené množství a tohle trvá již nějakou dobu. Jestliže se bude těžit stejně jako v současné době, tak za 20 let už žádné stříbro k těžení nebude. Byly doby, kdy byla cena stříbra mnohem vyšší, než u zlata. Nyní je ale mnohem nižší. Stříbra je ovšem mnohem méně než zlata a dá se říct, že cena je dost pod jeho skutečnou hodnotou.

Formy investice

Tou nejjednodušší variantou je nákup stříbrných cihliček a slitků. Hmotnost je udávaná v v trojských uncích a v Evropě i v gramech. Mezi nejprodávanější patří investiční slitky o hmotnosti 500 nebo 1000 gramů. Dále se dají koupit velké investiční slitky na splátky, takzvané stříbrné spoření. Tuto službu poskytují pouze renomované firmy, zajišťující prodej a investice drahých kovů. Stříbrné mince jsou hodnoceny podle obsahu ryzího stříbra. Povrch mincí je horší než u sběratelských kousků. Jednouncová investiční mince se pohybuje kolem tisíce korun. Kromě fyzického stříbra, můžete investovat i do stříbra „papírového“ což jsou fondy, navázané na cenu stříbra. Pokud se rozhodnete investovat do drahých kovů, pečlivě si nastudujte potřebné materiály, abyste si nekoupili padělky. Nákup dělejte vždy u prověřených dodavatelů. Nekupujte příliš levné stříbro. Nejbezpečnější je nákup kovu ve fyzické podobě (mince, slitky).

Kategorie: Články