Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Klady a zápory elektronické evidence tržeb

  • 0

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) je poslední dobou velice diskutovaným tématem. Přestože není zákon o EET ještě schválen, prakticky ihned si získal spoustu odpůrců.

Koho se to bude týkat?

Protože zákon ještě není definitivně schválen, není jisté, kdo všechno bude povinen. Měly by to být podnikající právnické a fyzické osoby platící daně v ČR. Dle návrhu vlády by měli jako první EET mít v hotelech a restauracích a poté maloobchody a velkoobchody. Po zhodnocení situace by se měli postupně začlenit i podnikatelé přijímající hotovostní platby.

Jaké jsou náklady na pořízení EET?

Podnikatelé musí mít elektronické zařízení, ve kterém bude nainstalovaný software a tiskárna. Podle odhadu Ministerstva financí by měla být pořizovací cena od 5700 Kč za základní pokladnu pro malé podnikatele. Pro středně velké podnikatele pak kolem 9000 Kč. Velké společnosti mající stovky pokladních míst, které nedisponují potřebnými technologiemi, by mohly vydat za zavedení až několik milionů korun. Pro fyzické osoby je kompenzace v podobě 5000 Kč.

Průběh elektronicky evidované platby

Jakmile má podnikatel tržbu, tak pošle zprávu na finanční správu. Ti mu tržbu potvrdí unikátním kódem účtenky. Podnikatel poté vystaví účtenku s kódem a zákazník, pokud si ji vezme, může tak ověřit její zaevidování přes aplikaci finanční správy.

Pokud nebude systém funkční ve chvíli, kdy bude mít podnikatel tržbu, má následujících 48 hodin na to, aby tržbu dodatečně odeslal. Pokud tak neučiní,  může podnikatel dostat pokutu ve výši až 500 000 Kč. Funkčnost systému je to, z čeho mají provozovatelé obavy.

Kritika zavedení EET

Kritiky ohledně zavedení elektronické evidence tržeb se dostalo nejen od podnikatelů ale i opozičních politických stran. Opozici vadí nepřítomnost důkazů o tom, že zavedení elektronické evidence tržeb bude mít vliv na lepší výběr DPH. Také to bude velká finanční zátěž jak pro podnikatele, tak i stát. Podnikatelé mají problém s tím, že se EET bude týkat jen vybraných odvětví, kdežto ostatní mají jakousi výjimku.

Podnikatelé bez přístupu k internetu

V dnešní době je dostupnost internetu jednodušší, než byla kdysi, přesto se najdou místa, která nejsou pokrytá. Podnikatelé z těchto oblastí pak musí zažádat o neevidování tržby online.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus