Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak se soustředit na práci a efektivně využít čas

  • 0

Jste podnikateli a máte problém se soustředit na práci a neustále u toho prokrastinovat? Na konci pracovního dne zjišťujete, že jste opět za celý den nic nestihli? Proto je tady pro vás technika Pomodoro.

Co je to Pomodoro

Pomodoro je jednoduchá technika, která vám pomůže se soustředit na úkol a nenechat se tak ničím vyrušit. Připravíte si všechno co potřebujte k práci, přinesete si kávu nebo vodu a nachystáte si Pomodoro časovač, nebo můžete využít i obyčejnou kuchyňskou minutku. Nastavíte si určený čas a během toho času neděláte nic jiného, než že se plně soustředíte na pracovní úkol. Po uplynutí si opět nastavíte minutku na čas, který představuje pauzu. Po 4 odpracovaných Pomodorech následuje delší pauza.

Jak to funguje

Naprosto jednoduše. Základ Pomodora vás prostě nutí potlačit vyrušování od práce a nicnedělání.

Pracovní blok trvá 25 minut, ale můžete si nastavit kratší čas v případě, kdy se vám opravdu nechce nic dělat. 25 minut není taková hrůza a myslím, že se to dá v pohodě zvládnout a pak ani nebudete vědět, že už vám 4 bloky utekly a máte nárok na delší přestávku.

Pracovní přestávka je u krátkého odpočinku 5 minut. Výhodou těchto krátkých přestávek je určitě to, že víte jak pokračovat a tím úplně neztratíte nit jak to může být třeba u delší pauzy. Během pauzy ale neseďte u počítače. Vstaňte, protáhněte se nebo se projděte po pokoji. Pauzy se dají také přeskakovat, ale opravdu jen výjimečně. Nejlepší je ale pauzy nevynechávat a poctivě je dodržovat. Po 4 Pomodorech následuje velká přestávka která by měla trvat nejlépe 15 až 30 minut.

Jestliže vás někdo vyruší a vy budete nuceni od práce vstát na déle než 1 minutu, tak se Pomodoro vyruší a začíná se zase od 0.

Výhodou Pomodora je že si začnete hlídat svůj čas a naučíte se tím rozdělovat činnosti podle toho, jak  jsou pro vás důležité. Nevýhodou naopak je časté vyrušování, kdy při neustálém stornování neuděláte za den ani 1 Pomodoro. Je to skvělý program, ale není vhodný pro všechny pracovní činnosti. 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus