Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Škoda způsobená zaměstnavateli

Pokud se stane jakákoliv škoda ve vašem zaměstnání, za kterou jste zodpovědní vy, vždy trvejte na písemném vyčíslení škody a na písemné výzvě k jejímu zaplacení s odůvodněním. Zaměstnavatel vám nemůže cenu ve výši škody strhnout z platu. Vždy musíte písemně doznat, že za to můžete vy.

Je vždy tedy lepší mít sjednané pojištění odpovědnosti. Tato pojištění nejsou drahá na rozdíl od jiných typů pojištění. Toto pojištění vám ale jen pomůže se zaplacením vaší škody, ne s celou úhradou.

Jestliže toto pojištění máte, můžete počítat se spoluúčastí na škodě a to vy výši od 10% až do 30% podle pojišťovny. Na oplátku vy budete platit roční pojistné od 200 Kč až po několika set korun podle typu zaměstnání.

Co pojištění zahrnuje?

-          škody na životě

-          škody na zdraví

-          škody poškozením a zničením věcí

-          finanční škody

Jestli chcete, aby vše proběhlo v klidu a bez problémů, nikdy nesmíte předem uznat u svého zaměstnavatele, že škoda vznikla vaší vinnou. Vždy čekejte na pojišťovnu. V opačném případě vám totiž pojišťovna škodu nemusí uznat a ani tedy částečně uhradit. Jedná- li se o opravdu vysokou škodu, řeší se to většinou domluveným splátkovým kalendářem.

Měli byste si dávat také velký pozor na to, že pojišťovna velmi spravedlivě rozlišuje rozdíly mezi poškozením nebo krádeži. Při krádeži se totiž velmi špatně dokazuje, čí je to vina. Pojištění se také nevztahuje na motorová vozidla při nehodě, kdy se následně prokáže, že jste požili alkohol či jiné návykové látky.

Je zbytečné mít vysokou pojistku, která vám stejně uhradí jen část škody, ale dobré je zapřemýšlet i nad tím, kolik by vás mohly stát náklady na právní pomoc, jestliže byste se začali soudit se svým zaměstnavatelem. 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus