Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Plátci a neplátci DPH

  • 0

Všichni, kteří se rozhodnou pro podnikání, mají před sebou mnoho důležitých rozhodnutí. Mezi ně patří i to, zda budou nebo nebudou plátci daně z přidané hodnoty (DPH).

Plátcem daně z přidané hodnoty (DPH) se stává podnikatel povinně nebo dobrovolně.

Podle zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, je každý podnikatel (fyzická nebo právnická osoba) povinný platit DPH, jestliže provádí ekonomickou činnost a v předcházejících 12 měsících vykázal obrat nad 1 000 000 Kč. Plátcem musí být taktéž podnikatel poskytující služby mezinárodně v rámci EU.

Kdy se vyplatí DPH platit

Nedosahuje-li podnikatel požadovaného obratu, ale placení DPH je pro něj být výhodou, může být dobrovolným plátcem DPH.

Obecně je výhodné platit DPH v takovém případě, kde většina zákazníků je plátcem DPH. Pokud plátci DPH nejsou, tak není vhodné DPH platit, protože jako neplátcům jim stát DPH nevrátí.

Podnikatel je také zákazníkem, a pokud je dodavatel plátcem DPH, je pro něj výhodou být plátcem DPH, neboť si může daň za nakoupené zboží odečíst.

Nevýhodné placení DPH

Neplátcem DPH je lepší být v případě, kdy konečným spotřebitelem je zákazník, neboť konečný spotřebitel nebývá plátcem DPH.

Nevýhodou je také celková administrativní náročnost, kdy podnikatel, který je plátcem DPH, musí vystavovat veškeré daňové doklady odběratelům, vše evidovat, podávat přiznání k DPH, hlídat termíny podání atd. Povinností je také veškerou evidenci archivovat po dobu 10 let. To je další strávený čas a starosti s archivací, jelikož doklady musí být čitelné i po 10 letech. Neplátce DPH nemá s tímto žádné starosti.

Registrace k DPH

Jestliže budete platit DPH dobrovolně, nebo to bude vaše povinnost, příslušné formuláře k registraci i k přiznání DPH jsou k dostání na finančních úřadech nebo webových stránkách Ministerstva financí.

Po registraci na spadajícím finančním úřadě, obdrží podnikatel daňové identifikační číslo (DIČ).

Povinné přihlášení k DPH

Překročí-li obrat 1 000 000 Kč v předcházejících 12 měsících, musí podnikatel podat přihlášku k registraci DPH nejpozději do 15 dnů od konce termínu, ve kterém byl limit překročen. Podnikatel, který se povinně nezaregistruje, dostane povinnou pokutu 10 %  ze všech příjmů od finančního úřadu za období, kdy měl být plátcem DPH.

Dobrovolné přihlášení k DPH

Pokud chcete být dobrovolným plátcem DPH, musíte finančnímu úřadu doložit doplňující údaje, kterými prokážete vaši potřebu být plátcem DPH. Tímto údajem může být smlouva o bankovním účtu, nájemní smlouva na provozovnu nebo sídlo, podnikatelský záměr atd.

Zákon o DPH se nezmiňuje o tom, co vše si může finanční úřad vyžádat, záleží na každém podnikateli, aby věrohodně prokazoval, že uskuteční zdanitelná plnění.

Daňové identifikační číslo

Po registraci na spadajícím finančním úřadě obdrží podnikatel daňové identifikační číslo (DIČ). Platí v celé EU a anglicky je značeno jako VAT ID.

DIČ je identifikátor podnikatele

Podnikatel uvádí DIČ na daňových dokladech.

Finanční úřad rozpozná, který podnikatel mu zaslal platbu za DPH.

Na webu Ministerstva financí se dá vyhledat podnikatel v registru plátců DPH

Složení DIČ

DIČ se skládá z kódu příslušného státu, v ČR je to „CZ“ a čísla, kterým bývá rodné číslo u fyzické osoby a a identifikační číslo (IČO) u právnické osoby.


 
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus