Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Práce na DPP nebo DPČ?

Pokud chcete jít na brigádu nebo si jen přivydělat nějakou korunu ke stávajícímu zaměstnání, vyplatí se vám uzavřít dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.

Zaměstnáni můžete být na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce. Každá z nich má jiná pravidla, výhody i nevýhody


Dohoda o provedení práce- rozsah práce maximálně 300 hodin za kalendářní rok. Sociální a zdravotní pojištění se vybírá, pokud příjem z DPP překročí částku 10 000 Kč měsíčně.
 Pojistné se odvádí pouze v měsících, kdy došlo k překročení částky 10 000 Kč. Do částky 10 000 Kč není zaměstnanec pracující na základě DPP účasten na sociálním a zdravotním pojištění. Zaměstnanci, který pracuje na základě DPP, nepodepíše prohlášení a má příjmy do 10 000 Kč měsíčně, se příjmy zdaňují srážkovou daní ve výši 15 %. 
Ostatní příjmy (nad 10 000 Kč za měsíc) se zdaňují zálohovou daní.

Dohoda o pracovní činnosti – rozsah práce  max. 20 hodin týdně. Sociální a zdravotní pojištění se vybírá, pokud příjem z DPČ nebo úhrn příjmů z více DPČ u téhož zaměstnavatele dosáhne alespoň rozhodné částky 2 500 Kč měsíčně. Příjmy z dohody o pracovní činnosti se zdaňují zálohovou daní, a to bez ohledu na jejich výši. 

U dohody o pracovní činnosti, ani u dohody o provedení práce zaměstnanec nemá nárok na dovolenou a jiné výhody jako klasičtí zaměstnanci pracující na základě pracovní smlouvy.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus