Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Proč je dobré mít hlídače katastru nemovitostí

Proč je dobré mít tzv. hlídače katastru? Nejčastějšími podvody, kdy zloději nemovitostí dosáhnou podvodného přepisu vlastníka, je zfalšováním smluvních dokumentů potřebných pro převod, může ale dojít i k úřednické nebo systémové chybě. Terčem podvodníka/-ů se můžete stát třeba v případě, že pronajímáte nemovitost a nájemník má zde trvalé bydliště včetně poštovní schránky. Můžete tomu zabránit pravidelnou kontrolou zápisu v katastru. Pokud by nastala v zápise nějaká změna, o které nevíte, máte 20 dnů na to, abyste se mohli bránit. Po uplynutí této doby nejenže můžete přijít o svou nemovitost, ale navíc ještě zaplatíte 4% daň z nabytí nemovitosti. Jedním ze způsobu, jak se této situaci vyhnout, je využít služeb, které vám hlídají veškeré změny v katastru nemovitosti a informují vás například v případě, že na nemovitost byl vložen návrh na vklad

Ukážeme si několik z nich- jejich výhody a nevýhody.


1.      Služba sledování změn- přímo od ČÚZK

- Sledování do 20 nemovitostí vás vyjde jednorázově na 200 Kč, v případě, že sledujete 21 a více nemovitostí, pak zaplatíte 10 Kč za každou další nemovitost na rok. Informace o změnách jsou zasílány pouze na jeden z distribučních kanálů.  Musíte  vybrat mezi datovou schránkou, e-mailem, SMS.  SMS jsou zasílány pouze na mobilní telefon a pouze do zemí Evropské unie. Zprávy jsou odesílány nejpozději do 24 hodin po výskytu sledované události.

Službu můžete objednat na dálku pomocí datové schránky, osobně na katastrálním úřadě, nebo zasláním vytištěné žádosti s úředně ověřeným podpisem. Odpovědnost za službu nese přímo úřad.

Výhoda:

-nejlevnější služba s okamžitým hlášením o změně (do 24 hodin).

-jednorázový poplatek 200 Kč, samotná služba do 20 nemovitostí je následně zcela bez poplatku.

Nevýhoda:

-nutná osobní návštěva na úřadu, nebo písemná žádost s úředně ověřeným podpisem.

-lze posílat buď SMS, nebo e-mail, nebo informací do datové schránky. Ne všechny tři možnosti. Musíte si vybrat jen jednu z nich.

-můžete sledovat jen vlastní nemovitosti.

-pokud chcete sledovat nemovitosti vaší rodiny, musíte majitele nemovitosti dostat na úřad, nebo minimálně na kontaktní místo k ověření podpisu.

2.      Hlídač katastru 1.1

Hlavní výhodou Hlídače katastru 1.1 je, že je zadarmo a můžete si ho stáhnout například na Slunečnici. Po instalaci vám program běží na pozadí vašeho počítače. Aplikace sleduje změny ve vlastnických vztazích, omezení vlastnických práv (zástavní práva, věcná břemena, předkupní práva, exekuce atd.) či nová řízení o vkladu nebo záznamu.

Výhoda:

-zadarmo

Nevýhody:

- nejistá spolehlivost.

- musíte instalovat program a důvěřovat jeho výrobci, že dělá, co má.

- špatné uživatelské reference.


3.      Hlídací pes katastru

-služba každý kalendářní týden kontroluje, zda u zadaných nemovitostí nebyla vyznačena v katastrální evidenci plomba či nedošlo ke změně v listu vlastnictví. Peníze si nabijete formou předplacené služby (kreditu), které poté utrácíte za kontrolované nemovitosti. Kredit je rozpočtený na jednotlivé pracovní dny, kdy jsou nemovitosti kontrolovány. Cena za hlídání do 5 nemovitostí je 483 Kč ročně (včetně DPH), v případě 10 nemovitostí dosahuje 845 Kč ročně a za 20 nemovitostí zaplatíte 1281 Kč ročně. Pokud se na kontrolované nemovitosti se objeví plomba, pak zprávu o této skutečnosti můžete dostat jak emailem, kde dostanete výpis z katastru nemovitosti se zobrazením plomby, tak i prostřednictvím mobilního telefonu (SMS). Jako objednatel této služby také v obchodních podmínkách souhlasíte s tím, že si objednáváte službu spočívající v monitorování informací, jež jsou obsahem veřejné části výpisu katastru s tím, že provozovatel služby nepřebírá jakoukoli odpovědnost za realizaci jakýchkoli právních úkonů směřujících k ochraně vašich práv.  Službu poskytuje společnost Certifikační autorita katastrálních informací s.r.o. (CAKI).

Výhoda:

-       týdenní frekvence monitorování.

-       levnější cena za balíček 5 nemovitostí oproti soukromé konkurenci.

Nevýhoda:

-       nepřehledný web.

-       je nutné hlídat výši kreditu pro funkčnost služby.


4.      Katastr365.cz

Služba nabízí hlídání nemovitostí (byty, domy, zahrady, pozemky) v denní periodicitě. Hlídání jedné nemovitosti vás vyjde na 199 Kč ročně (balíček BASIC 1), tří nemovitostí 490 Kč ročně (JISTOTA 3), 10 nemovitostí 990 Kč ročně a 25 nemovitostí stojí ročně 2500 Kč. 

E-maily jsou odesílané prostřednictvím služby Amazon SES. Nemělo by se tak stát, že by vám e-mail nedorazil například v případě pádu serverů. Jako jediný online poskytovatel se staví kladně i k případné odpovědnosti. Pokud dojde k pochybení ze strany firmy je odpovědnost stanovena alespoň ve výši zaplacených poplatků.

Informace o změnách dostanete až do 6 emailových schránek. Informace také najdete na vlastním profilu na webových stránkách. Informace můžou chodit i prostřednictvím SMS zprávy.

Výhody:

-denní frekvence kontroly katastru nemovitostí.

-příjemné uživatelské prostředí na webu.

-rozumné ceny.

-službu lze používat zcela anonymně.

-změny sledují právníci specializující se na nemovitostní právo.

-při pochybení firmy je její odpovědnost ve výši zaplacených poplatků.


Nevýhody: žádné

5.      Strážce katastru

Službu můžete vyzkoušet bez poplatků. Hlídat můžete libovolný počet nemovitostí s libovolným intervalem kontroly katastru. Hlídání jedné nemovitosti vyjde na 17 Kč ročně, 5 nemovitostí vyjde na 85 Kč ročně a za 10 sledovaných nemovitostí zaplatíte 170 Kč při intervalu kontroly jednou za 20 dní (tj. hranice ochranné lhůty katastrálního řízení). Interval kontroly můžete kdykoliv libovolně zkrátit či prodloužit, cena se tomu okamžitě přizpůsobí. Pokud preferujete denní frekvenci sledování změn, musíte si připlatit na 255 Kč za 1 nemovitost, 1275 Kč za 5 nemovitostí a 2550 Kč za 10 nemovitostí. Informace o změnách dostanete do více emailových schránek a lze je zasílat i formou SMS. Informace také najdete na vlastním profilu na webových stránkách. Pokud dojde k pochybení ze strany firmy je odpovědnost stanovena jen ve výši zaplacených poplatků. Podle obchodních podmínek dáváte provozovateli právo zasílat vám oznámení, která budou obsahovat reklamní sdělení.

Výhody:

-       denní frekvence kontroly katastru nemovitostí.

-       příjemné uživatelské prostředí na webu.

-       službu lze používat zcela anonymně.

-       změny sledují právníci specializující se na nemovitostní právo.

-       při pochybení firmy je její odpovědnost ve výši zaplacených poplatků.

-       levný při 20denní frekvenci kontroly.

Nevýhody:

-       při denní frekvenci kontroly jde o nejdražší službu.

-       vyšší pravděpodobnost reklamních sdělení.

-       neumí posílat SMS.

 



 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus