Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak na vyúčtování zálohové a srážkové daně

Neúprosně se blíží termín podání Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. To se týká všech zaměstnavatelů, kteří v průběhu zdaňovacího období odváděli zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti. Letos se podává nejpozději do 2. března, v případě podání elektronického vyúčtování je lhůta prodloužena do 20. března. Podobně se blíží termín Vyúčtování daně vybírané srážkou.

1. Vyúčtování zálohové daně

Vyúčtování se používá tiskopis „Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti“. Povinnou přílohou tohoto tiskopisu je pro plátce daně podle § 38j zákona o daních z příjmů  jsou 4 přílohy:

Příloha č. 1 – uvádí se zde počet zaměstnanců k 1. prosinci 2014. Jedná se o všechny zaměstnance, kterým zaměstnavatel vede mzdové listy, tj. zaměstnance, jimž k tomuto datu zúčtoval nějaký příjem, bez ohledu na skutečnost, zda se jednalo o zdanění srážkovou či zálohovou daní, či zda nějaká daňová povinnost vůbec vznikla. 

Příloha č. 2 – opět se zde uvádí všichni zaměstnanci, tentokrát však daňoví nerezidenti, a to bez ohledu na způsob zdanění (srážková i zálohová daň).

Příloha č. 3 – tato příloha slouží k uvedení dodatečných oprav do dne podání Vyúčtování – např. chyby ve sražení záloh na daň po slevě, opravy chybně poskytnuté slevy nebo daňového zvýhodnění (za běžné zdaňovací období). 

Příloha č. 4 – v příloze se uvádí dodatečné opravy měsíčního daňového bonusu a doplatku na daňovém bonusu z ročního zúčtování. Opravy se opět týkají běžného zdaňovacího období.


Plátce daně, který vyplatil nebo zúčtoval příjmy ze závislé činnosti poplatníkům uvedeným v § 2 odst. 3 zákona o daních z příjmů, má povinnost podávat vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti včetně příloh elektronicky (§ 38j zákona o daních z příjmů). Tuto povinnost nemá pouze plátce daně, který je fyzickou osobou, a počet těchto poplatníků (daňových nerezidentů) v průběhu vykazovaného zdaňovacího období nepřesáhl v úhrnu 10 osob. 

2. Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby


Dalším tiskopisem, který budou zaměstnavatelé v následujícím období vyplňovat, je Vyúčtování daně z příjmů vybírané srážkou. Letos se podává k 1. dubnu jak v elektronické, tak v „papírové“ podobě. Použije se tiskopis „Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických nebo právnických osob“. Tiskopis se rozlišuje na fyzické a právnické osoby. Daňový subjekt zatrhne, o jaké srážky se jedná a komu byly částky vyplaceny, případně zúčtovány. Jestliže má plátce povinnost odvodu jak vyplacených odměn na vrub právních osob, tak i osob fyzických, vyplní dva samostatné výkazy.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus