Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Platba na dřevo bude možná jen do 270 000 korun

  • 0

V hotovosti půjde od příštího roku platit maximálně 270 000 korun. Dnes jde hotovostí zaplatit až do částky 350 000 korun. Se snížemím limitu počítá novela zákona o finančním trhu, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Omezení plateb v hotovosti se bude vztahovat i na případy, kdy závazek zaplatit teprve vzniká, tedy na dary a půjčky.

Pokud někdo toto nařízení poruší, bude muset zaplatit pokutu, která činí minimálně 500 000 korun.

Změna v platbách je důsledkem rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z roku 2011. Podle něho se povinnost provádět platby s částkou vyšší než 270 tisíc korun bezhotovostně vztahuje pouze na případy, kdy se platí už existující závazek. Snížení limitu má snížit riziko podplácení. Upravený zákon například výslovně stanoví, že příjemce je povinen odmítnout platbu nad nově stanovený limit, pokud není bezhotovostní.

Podle právního předpisu je také změněn zákon o platebním styku. Ten zavádí evropskou směrnici, podle které se platby v eurech budou muset provádět podle standardů SEPA, tedy Jednotné oblasti pro platby v eurech. Cílem SEPA je vytvořit jednotný evropský platební prostor, který zajistí shodné podmínky pro zpracování bezhotovostních převodů, přímých inkas a karetních obchodů v Evropské unii. Toto nařízení začne být pro Českou republiku jako pro zemi, kde se neplatí eurem, závazné až v roce 2016. Ministerstvo financí ale pokládá za potřebné udělat některé související změny v našem právním řádu už teď.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus