Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Daňové změny v roce 2015

 
Jaké změny nás čekají v daňovém balíčku, který schválila vláda?  
Pro většinu živnostníků nová daňová reforma obsahuje jen malé změny. Největší strašáci (omezení slev a výdajových paušálů) schváleni nebyli, což je pro živnostníky pozitivní zpráva. 
 
 
-Pracujícím důchodcům zůstane sleva. Pracujícím důchodcům se vrátí sleva na poplatníka ve výši 24 840 Kč v roce 2015. 
 
-Procenta se u výdajových paušálů měnit nebudou. Podle původních diskuzí mělo dojít k výraznému snížení výdajových paušálů, ministerstvu financí se nelíbil především paušál pro ostatní činnosti ve výši 60 %. 
 
-Výdajové paušály se zastropují. Podle původního návrhu mělo dojít k zastropování jen 60% výdajového paušálu, nakonec však dojde k zastropování také 80% výdajových paušálů pro řemeslné a zemědělské činnosti. Strop bude nastaven stejně jako u 30 a 40% výdajových paušálů, živnostníci budou moci uplatnit paušál jen do ročních tržeb ve výši 2 mil. Kč. Pokud živnostníci tuto hranici přesáhnou, pak budou muset příjmy dokazovat pomocí faktur a dokladů.
 
-Daňové slevy se v případě využití paušálů nevrátí. Živnostníkům se nevrátí sleva na dítě a vyživovanou manželku v případě, že využívají výdajový paušál. Původní návrh ale byl podstatně drsnější – živnostníci, kteří využívají paušál, měli přijít o slevu na poplatníka, pohoršit by si tak mohli až o 24 804 Kč ročně.
 
-Změna odpočtu na více dětí. V případě, že má živnostník více dětí, pak bude moci výrazně ušetřit. Zatímco za první si bude moci odečíst stále 1117 Kč měsíčně (13 404 Kč ročně), na druhé dítě by se sleva zvýšila na 1317 Kč (15 804 Kč), na třetí dítě a každé další dítě by činila 1417 Kč (17 004 Kč). Pokud má rodina tři děti, pak si živnostník může polepšit o 6300 Kč ročně. 
 
-Omezení investičního životního pojištění. Nově si lidé budou moci odečíst u životního pojištění jen tu část, která jim kryje pojistná rizika. Na spořicí (investiční) složku však daňové zvýhodnění nezískají.
 
-Zdanění investičních fondů. Investice, které jsou prováděny prostřednictvím investičních fondů, mají mít stejné zdanění. Česko se tak nejspíše rájem pro podílové fondy nestane. 
 
- Srážková daň u autoru jen do 7000 Kč. Zdaňování příjmů autorů srážkou (například občasných autorů přispívajících do novin či časopisů) už nebude možné při současné výši 10 000 Kč, ale maximum se sníží na 7000 Kč, což znamená návrat maximální výše příjmů z autorských honorářů na úroveň roku 2013. 
 
Co se nezmění. K výraznému osekání limitů pro daňové odpočty úroků u hypoték či úvěrů ze stavebního spoření nedojde. 
 
 
 
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus