Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak to má OSVČ s mateřskou?

Podnikáte a čekáte miminko a myslela jste si, že máte automaticky nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Bohužel tomu tam není, pokud si sama neplatíte nemocenské pojištění, nárok na mateřskou nemáte.

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství si musíte hradit nemocenské pojištění a to po dobu minimálně 270 dní během dvou let a 180 dní v posledním roce před datem nástupu na mateřskou.

Nástup na mateřskou nastává dnem, který žena určí v období od počátku 8. týdne do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Jednou z podmínek nároku na mateřskou ale je, že nesmí být osobně vykonávána samostatná výdělečná činnost.

OSVČ také mohou zapomenout na rodičovskou dovolenou. To je terminologicky jiný pojem než rodičovský příspěvek. Zatímco rodičovská dovolená je omluvená překážka v práci na straně zaměstnance a týká se tedy pouze zaměstnanců, rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory. 

Rodičovský příspěvek se poskytuje na žádost jednoho z rodičů a nemusí se nutně jednat o zaměstnance. Mají na něj nárok i rodiče bez vlastních příjmů a právě i osoby samostatně výdělečně činné.

Na tento příspěvek má nárok rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do čtyř let. Pokud OSVČ měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství a dále jí bude bez přerušení vyplácen rodičovský příspěvek, nemusí tuto skutečnost zdravotní pojišťovně oznamovat.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus