Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Šikana na pracovišti

Už jste se někdy setkali s pojmy mobbing a bossing? Označuje se jimi jednání spočívající v systematickém psychickém pronásledování nebo šikanování zaměstnance, prvém případě kolegy-spoluzaměstnanci a ve druhém případě nadřízeným-vedoucím pracovníkem, které zpravidla směřuje k tomu, aby postižený zaměstnanec ukončil pracovněprávní vztah u zaměstnavatele.

Mnohdy zaměstnavatelé při hledání nových zaměstnanců slibují přátelský, milý kolektiv. To, jaký je kolektiv a pracovní atmosféra ve firmě skutečně, by si měl posoudit zaměstnanec sám. Je pravda, že stmelený přátelský pracovní kolektiv je velké plus pro jeho členy i pro firmu.

Řada zaměstnavatelů se proto snaží kolektivy svých zaměstnanců utužovat, přispívat k přátelské atmosféře na pracovišti, když pořádá různé společenské, zábavné a sportovní akce pro své zaměstnance, různé formy team-buildingu. Někdy je to ku prospěchu věci, někdy tím však zaměstnance spíše obtěžuje, protože ne každého baví všechno a zrovna to, co určí za zábavu firma, ale to už je jiná věc.

Ovšem ne všude panuje dobrá atmosféra, lidé si závidí postavení, výši výdělku, apod. A tak dochází i k takovým jevům na pracovišti, jako je šikana.

Obrana proti mobbingu a bossingu je v praxi velmi obtížná. Ne všude se snaží takovým nežádoucím jevům, jako je šikana, předcházet.

Obrana proti šikaně vyžaduje vedle dalšího notnou míru osobní statečnosti a také vytrvalosti. A též solidarity těch slušných spolupracovníků, kteří se na šikaně nepodílejí. Ovšem na jejich pravdivé svědectví, alespoň před vedením podniku, nebo dokonce u soudu, pokud se chcete bránit soudní cestou, nelze spoléhat. Šikanující zajisté nebudou vypovídat proti sobě. Zaměstnanci se budou bát vypovídat proti svému šéfovi a firmě.

Nejúčinnější formou obrany, pokud šikanujícím spoluzaměstnancům nedomluví jejich nadřízený a nepostará se o zdravou atmosféru na pracovišti nebo šéfovi jeho nadřízený, je skutečně lepší a účinnější ze zaměstnání odejít.

Lépe přijít třeba i o dobrý výdělek, než se trápit a ohrožovat své zdraví duševní i fyzické.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus