Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Povinná registrace k DPH

Podnikáte a najednou zjistíte, že vás obrat překročil milion korun a vy byste se měl registrovat jako plátce DPH? O tom bude dnešní článek.

Pokud váš obrat překročil jeden milion korun ,máte povinnost se registrovat k plácovství DPH a to do 15. dne následujícího měsíce.

Přihláška k registraci musí být podána vždy elektronicky, Stejně tak budou elektronicky podána daňová přiznání, kontrolní hlášení popř. souhrnná hlášení.

Někdy se však můžou objevit problémy s registrací, i když jste plátcem DPH ze zákona z důvodu překročení obratu. Finanční úřad po vás zřejmě bude požadovat prokázání skutečnosti, že jste obrat překročil (je možné prokázat například soupisem faktur), stejně tak je možné, že po Vás bude chtít prokázat, že provozujete ekonomickou činnost (podnikání). Finanční správa ve věci registrace vydala vzor (nepovinní) přílohy k přihlášce o registraci, kterou můžete vyplnit a poslat společně s přihláškou. Celý registrační proces by tímto měl být urychlen.

Vzhledem k tomu, že se množí problémy s registrací obecně, a Vám nepřijde z finančního úřadu potvrzení o registraci, plátcem DPH se stáváte ze zákona (i když například nebudete reálně uveden v registru plátců DPH, neboť finanční úřad včas nedokončí registrační řízení) a musíte plnit výše zmíněné povinnosti (zejména podávat daňová přiznání a kontrolní hlášení). Pokud byste tyto dokumenty (zejména kontrolní hlášení) nepodával a finanční úřad by vás zpětně zaregistroval, jejich pozdní podání by bylo spojeno se sankcemi, které zejména v případě kontrolních hlášení mohou nabývat i velmi vysokých hodnot.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus