Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Změna podání kontrolního hlášení

Ministerstvo financí přichází s novinkou, která se týká kontrolního hlášení. Do teď jsme zvyklí podávat kontrolní hlášení pouze elektronicky, v plánu je umožnit podat kontrolní hlášení ústně. A jak by to vypadalo v praxi? Podnikatel by na finanční úřad donesl všechny doklady a data z nich nadiktuje úředníkovi a ten jej za něj vyplní.

Hlášení se pak jen jednoduše zkontroluje a podepíše a podnikatel tak podle ministerstva ušetří až několik hodin měsíčně.

Do budoucna chce finanční správa tuto možnost ještě zjednodušit a umožnit ústní podání po telefonu. Ministerstvo nyní řeší, jakým způsobem by se ověřila identita volajícího. Podání by se tak „podepsalo“ nějakým heslem, které by si poplatník dopředu stanovil nebo skrze přihlášení do hlasové schránky.

Samotná možnost ústního podání není žádnou novinkou. Daňový řád už nyní říká, že podání lze „učinit písemně, ústně do protokolu nebo datovou zprávou“. V případě kontrolního hlášení je sice aktuálně uvedeno, že kontrolní hlášení je povinné podat elektronicky, to má ale předložená novela změnit. Příslušný paragraf totiž ministerstvo navrhuje rozšířit o možnost již zmíněného ústního podání.






Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus