Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Syndrom počítačového vidění

  • 0

O rizicích spojených s prací u počítače jsme se zmiňovali již v článku: http://www.newwaveservice.cz/blog/2018/03/29/zdravi-ve-svych-rukou, který byl věnován syndromu karpálního tunelu.

Nejen ruce jsou však prací s počítačem negativně ovlivňovány. Touto činností trpí také naše oči.

Trávíte-li u počítače několik hodin denně, může se stát, že se u vás projeví porucha, očními lékaři nazývaná Syndrom počítačového vidění (CVS – Computer Vision Syndrome).

Tento přechodný stav se projevuje především rozostřeným až dvojitým viděním, pálením a slzením očí a zarudnutím spojivek. Mohou se objevit také bolesti hlavy a krční páteře. Bezprostředně po prací s počítačem se často setkáváme s tím, že máme problém se zaostřením vzdálenějších předmětů. I přesto, že je CVS považován za dočasnou poruchu, dlouhodobým přetěžováním očí může docházet k nevratnému poškození zraku.

A jaké jsou příčiny těchto následků?

Důvodem, proč se až u 90 % lidí pracujících denně s počítačem objevují tyto příznaky, je především fakt, že lidské oko není uzpůsobeno na takový druh zatížení. Nadměrným přetěžováním jsou oči namáhány a unavovány. Soustředíme-li se pozorně na obrazovku počítače, zpravidla méně mrkáme a tím dochází k vysušování oka, které poté nepříjemně pálí. Dalším důvodem může být nevhodné nastavení a vzdálenost monitoru, ale také neléčená vada zraku.

Jakým způsobem s potížemi bojovat?

Velkou roli hraje samotné pracovní místo. Obrazovka počítače by měla být umístěna mírně pod úrovní očí ve vzdálenosti přibližně půl metru. Jas a kontrast displeje by měl být uzpůsoben individuálním potřebám každého jednotlivce. Místnost, ve které pracujeme, by neměla být nadměrně osvětlena, aby naše oči nedráždil odraz světla od obrazovky.

Důležité jsou také přestávky. V pravidelných intervalech odvraťte oči od obrazovky, případně se chvíli věnujte jiné činnosti. Pro zmírnění obtíží pomáhá podívat se do dálky nebo z okna a zaostřit zrak na vzdálený objekt.

K uvolnění okohybných svalů pomáhají cviky očí. Můžete například vyzkoušet cvik, tzv. oční hodiny. Hlavu držte nehybně ve stejné pozici a cviky provádějte pouze očima. Nejprve se podívejte doprava (čtvrt), dolů (půl), doleva (třičtvrtě) nahoru (celá), poté plynule pohybujte očima ve směru hodinových ručiček. Tento cvik opakujte také na druhou stranu.

K zamezení pocitu suchého oka zabírá časté a vědomé mrkání, u závažnějších potíží si můžete ulevit aplikací zvlhčujících očních kapek.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus