Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zdraví máme doslova ve svých rukou

  • 0

Někdo má ruce „olšové“, někdo má „obě ruce levé“, někdo se naopak může pyšnit tím, že má „zlaté české ručičky“. Ať je tak či tak, pravda je taková, že ruce máme pouze jedny a jejich zdraví je doslova v našich rukou.

Bohužel jsou naše ruce každodenně vystavovány mnoha rizikům, která jejich zdraví ohrožují. Stále častěji se v populaci objevují chronická onemocnění horních končetin, jedním z nich je tzv. syndrom karpálního tunelu.

Karpální tunel je zúžený prostor v zápěstí, kterým vedou do dlaně šlachy a také středový nerv. Tento nerv může být působením různých vlivů utlačován a negativně ovlivňován, a jeho poškození se tak stává zdrojem nepříjemných a bolestivých projevů.

Lidé postiženi syndromem karpálního tunelu si často stěžují na brnění prstů, omezení nebo ztrátu citlivosti prstů, otok, bolest (často budící i v noci ze spánku) a ztuhlost rukou.

Poranění nebo poškození středového nervu může vzniknout úrazem, ale také dlouhodobým přetěžováním zápěstí. Rizikovým faktorem je provozování činností se stereotypním pohybem rukou. Ohroženými skupinami jsou tak lidé pracující s počítačem, šicím strojem, v pásové výrobě, ale také například i maséři či hudebníci.

Někdy je poškození natolik závažné, že je nutné přistoupit k operaci. Abychom předešli těmto obtížím, je důležitá prevence.

Vliv na zdraví našich rukou má i samotné pracovní místo. Například pro práci s počítačem existuje spousta ergonomických pomůcek, které mohou pomoci udržovat ruku ve správné poloze. Jedná se především o speciálně tvarované myši a podložky pod zápěstí. Avšak ani s těmito pomůckami nemáte úplně vyhráno. Ruka totiž získá nové stereotypní postavení a k postižení zápěstí může dojít i tak. Je tedy vhodné pravidelně střídat polohy a pohyby rukou.

Dále jsou nezbytné pravidelné přestávky při práci. V rámci této přestávky si můžeme ruce protřepat, protáhnout, promasírovat zápěstí, dlaně a prsty. Objeví-li se příznaky, můžeme si ulevit procvičením, studenými obklady, fixací zápěstí a především uvedením ruky do klidu. Podpůrnými prostředky mohou být akupresurní a akupunkturní terapie. Pokud však příznaky neodeznívají nebo se zhoršují, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Včasné zahájení léčby může zkrátit dobu léčení a také zabráním nevratným doživotním následkům.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus