Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Srážková nebo zálohová daň?

V roce 2018 proběhla změna týkající se zálohové a srážkové daně. Rozšířil se totiž okruh poplatníků srážkové daně. Jak jsme byli zvyklý, srážkovou daň uplatnil pouze poplatník, který vykonává činnost na základě dohody o provedení práce, bez podepsaného daňového prohlášení a s odměnou do 10 000 Kč. Výdělky ostatních poplatníků ze závislé činnosti spadaly pod zálohovou daň.

Od ledna 2018 uplatní srážkovou daň i osoba s dohodou o pracovní činnosti, a to za podmínky, že nebude podepsáno daňové prohlášení a odměna nedosáhne 2 500 Kč. Taková osoba si, pokud zároveň vykonává hlavní závislou činnost u jiného zaměstnavatele, kde má podepsané daňové prohlášení a odvádí zálohovou daň, může u svého zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně.

Dalším okruhem poplatníků, kterých se nově bude týkat srážková daň jsou členové představenstva akciových společností, členové zastupitelstev a různých komisí.

A poslední skupinou  poplatníků, kteří  spadají pod srážkovou daň místo zálohové jsou fyzické osoby, které obdrží odměnu za svědectví nebo znalecké služby.



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus