Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Hygge v kanceláři

Znáte pojem hygge, který je dnes nejen v knihkupectvích a na internetu velmi frekventovaný? Každý z nás si jistě přeje být šťastný, ne každému se to ale daří. Neustále si stěžujeme a hledáme výmluvy, proč něco nejde. Buďme iniciátory svého štěstí tak, jako Dánové, kteří jsou údajně nejšťastnějším národem na světě. A to i přes to, že zimy u nich jsou chladné, tmavé a depresivní. Hygge je způsob, jak s těmito nepříznivými podmínkami bojují. Hygge můžeme přeložit do češtiny jako "útulnost". Jeho význam je však mnohem širší. Jedná se o dánský koncept života, založený na umění dělat si život šťastnější a příjemnější, užívat si dané okamžiky. Mít potěšení jak z nevšedních okamžiků, tak i z těch každdenních opakujících se. Koncept hygge zní velmi dobře a lákavě, ovšem ptáte se, jak přesně postupovat, aby byl váš život šťastnější?

Nejedná se o žádné závratné změny, hygge si lze udělat téměř ze všeho, z přípravy kávy či přípravy večeře. Nejedná se jen o fyzické úkoly, ale také o mentální naladění. Hygge v praxi tedy můžeme provozovat tak, že si vychutnáme večeři se zapálenými svíčkami s výhledem do zahrady. Danové jsou milovníky svíček, používají je velmi často. Čeká vás například úklid, který vás vyloženě nebaví? Zkuste k této neoblíbené činnosti přistupovat jinak, pusťte si k tomu oblíbenou hudbu, zatancujte si, zapalte si vonné svíčky. Doma si většinou můžeme život zpřijemnit snadno, ale co v práci?

Tam si stěží postavíme krb, budeme si užívat výhled z okna či se zachumláme do deky. I zde ale existují způsoby, jak si práci zpříjemnit. Nejedná se o žádné novinky, jde spíše o to, umět je aplikovat v praxi a správně se psychicky naladit. Obklopte se věcmi, které máte rádi, evokují ve váš šťastné vzpomínky a pohodu. Může se jednat o fotografie, drobnosti dovezené z cest, apod. Hygge vychází ze souznění s přírodou, obklopte se jí. Co si třeba pracovní místo ozdobit kytkami natrhanými na louce? Nezapomínejte na své smysly, mezi které patří i hmat. Pořiďte si do práce hezký diář příjemný na dotek, hezkou propisku. Udělejte si radost a těšte se na každý další den.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus