Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Trénink mozku

  • 0

Pokud budete pravidelně cvičit, budete mít silné a pevné svaly. Pokud však své svaly budete zanedbávat, tj. nebudete trénovat a posilovat, budou ochablé a budou hůře vykonávat svou funkci. Stejně je tomu tak i u mozku. Pokud jej budete pravidelně trénovat, budete bystřejší, soustředěnější a pohotovější.

Cvičte svůj mozek každý den. Tento trénink není omezen věkem, pohlavím, finanční či rodinnou situací. Jediným omezením je vaše vůle. Navíc si můžete trénink mozku přizpůsobit svým zájmům a potřebám.

Trénujte postřeh, paměť, zajímejte se o nové věci, učte se, čtěte, dopřejte si dostatek odpočinku a spánku, sportujte, luštěte křížovky a šifry různých typů… - možností, jak posilovat mozek a tím zlepšovat kvalitu svého života, je nepřeberné množství.

Mozek ovšem trénujte postupně, nezačleňte všechny změny a úkoly do jediného dne.

Jednou z metod tréninku mozku, je tzv. neurobic amerického neurobiologa Lawrence Katze.

K tomuto cvičení nepotřebujete žádné zvláštní pomůcky ani podmínky, právě naopak. Jedná se o vykonávání běžných činností neobvyklým způsobem.

Mozek totiž potřebuje být překvapován nečekanými vjemy, tím je aktivován a podporován k lepší funkčnosti.

 

LEVÁ-PRAVÁ, PRAVÁ-LEVÁ

První cvičení je jednoduché, i když jen zdánlivě. Zkuste udělat každodenní rutinní činnost opačnou rukou: vyčistěte si zuby, učešte se, držte sklenici a příbor, přepínejte televizní programy, ovládejte mobilní telefon a myš počítače jinou rukou, než jste zvyklí.

Mozek bude touto nečekanou situací zaskočen a začne pracovat na plné obrátky, aby se soustředil na vykonání daného úkolu. Zezačátku to bude velmi problematické, ale uvidíte, že tréninkem se budete zlepšovat.

 

HRA SE SMYSLY

Čím více smyslů začleníte, tím více budete procvičovat mozek, stejně je tomu tak, když jeden ze smyslů dočasně „vyřadíte z provozu“, ostatní smysly budou o to více fungovat. Například:

zkuste projít známým prostorem se zavřenýma očima,

vyzkoušejte nové potraviny (například exotické ovoce), zkuste popsat jejich chuť a přirovnat ji k chuti, kterou již znáte,

se zavřenýma očima najděte ve svazku klíčů správný klíč a odemkněte.

 

CESTOU NECESTOU

Při cestě domů, do práce, do obchodu apod. zvolte jinou cestu, než tu, kterou se vydáváte obvykle. Chodíte venčit psa? Co takhle tentokrát zvolit jinou trasu?

 

A nyní vám nic nebrání v tom, abyste udělali něco pro sebe, své duševní zdraví a vitalitu.

 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus