Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Afirmace v životě a zaměstnání

  • 0

Často se říká, že vlastní myšlenky tvoří náš svět a realitu. Pěkný blábol, řeknete si. Jak bychom mohli myšlenkou ovlivnit, zda se nám dějí pozitivní nebo negativní věci?

Zkuste si představit situaci, kdy ráno vstanete, políbíte svou drahou polovičku, pohladíte děti, protáhnete se, před zrcadlem se na sebe usmějete, případně prohodíte k svému obrazu úsměvné: „neznám tě, ale umyju tě“ - a ujistíte sami sebe, že dnes je krásný den a vše vám vyjde tak, jak si představujete.

Nyní si představte ráno, kdy vás probudí protivný zvuk budíku, který třikrát odsunete na pozdější buzení, u zrcadla si řeknete, že vypadáte hrozně a že dnešní den nebude stát za nic a nebude se vám dařit.

Jaký den nastartujete v prvním případě, když do něj vykročíte s optimismem a příjemně naladění? Jak se vám budou řešit případné problémy a překážky, které se vám ten den postaví do cesty? A jak se se stejnými obtížemi během dne vypořádáte, když již ráno byl pro vás svět šedivý a poddávali jste se chmurným a pesimistickým myšlenkám? Jaký vliv budou mít oba případy na vaši psychiku, sebevědomí a vztahy k sobě i ostatním?

 Jak ale přesvědčit sami sebe, že to, co děláme, má smysl, jak si udržet veselou mysl a připouštět si pouze pozitivní myšlenky? Pomoci vám mohou afirmace.

A co si vlastně pod tímto termínem představit? Slovníky afirmaci překládají z latinského „affirmo“ jako tvrdit, ujišťovat se, tvrzení, že je něco pravda. V praxi to znamená, že si toto ujištění budeme opakovat, můžeme si jej napsat a vystavit na viditelné místo nebo jej mít při sobě například ve svém diáři, peněžence apod. pro případ, že bychom si jej chtěli připomenout. Opakování těchto tvrzení nás bude vést cestou, abychom cíle, který jsme si stanovili, opravdu dosáhli. Také budeme více motivováni k tomu, abychom zvyšovali svou kvalifikaci a schopnosti, abychom obohacovali své znalosti a prohlubovali své dovednosti například formou studia, rekvalifikací, školení, seminářů apod.

Pokud se budeme ujišťovat, že zadaný úkol nezvládneme, že na to nemáme, že se nám nedaří, pak to tak ve většině případů opravdu bude. Pokud si ovšem řekneme, že to zvládneme, že jsme schopní a nadaní k tomu, abychom splnili vše, co si předsevezmeme a že si zasloužíme úspěch, pak máme mnohem větší šanci stát se strůjcem svého života.

A jak taková afirmace vypadá? Afirmaci si můžeme sami zformulovat, aby co nejvíce odpovídala naší situaci a potřebám. Například se připravujeme na přijímací pohovor. Místo pesimistického – nikdo o mě nestojí, nic neumím, na tohle jsem už starý, stejně si vyberou někoho jiného… si zvolíme pozitivní druh ujištění. Např. jsem schopný a výkonný, jsem v nejlepším věku, jsem činorodý a vitální, vím o svých silných stránkách a dokáži je prodat, jsem úspěšný a mám šanci obstát před konkurencí.

K formulaci afirmací nám také může přispět literatura a internet. Na trhu se vyskytují různé druhy knih, které nabízejí rozmanité typy afirmací pro příslušné události a činnosti, existují také karty a kartičky, které si můžeme každý den nebo při řešení určitého problému náhodně vytáhnout a zamyslet se nad tím, co nám chtějí říct. Afirmace také můžeme nalézt v některých antistresových a relaxačních omalovánkách a brožurách.

A závěrem několik afirmací spisovatelky Louise L. Hay:

„Každou zkušenost proměňuji v příležitost. Každý problém má své řešení. Všechny zkušenosti jsou příležitosti k růstu a změně. Není se čeho bát. Odvážně vítám všechny výzvy.“

„V mém životě všechno klape. Můj život funguje skvěle. Napořád. Neustále mne naplňují nové pozitivní myšlenky. Jsem ochotná opouštět staré negativní představy.“

„Život odráží každou mou myšlenku. Dávám životu své ano, život dává své ano mně. Udržuji své myšlenky pozitivní a život mi přináší jen samé dobré zkušenosti.“

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus