Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Cash flow v praxi

Každý z nás se už jistě někdy setkal s pojmem cash flow, případně s ním pracoval. Teoreticky víme, že se jedná o vyjádření peněžního toku na základě rozdílu mezi příjmy a výdaji společnosti. Pojďme se společně podívat na to, k čemu je sledování cash flow dobré a jak jej můžeme využívat v praxi. Cash flow zachycuje pohyb peněžních prostředků v určitém období, tedy jak peněžní prostředky reálně přitékají a odtékají ze společnosti. Peněžními prostředky jsou myšleny peníze na účtech, v pokladně, či ceniny. Cash flow na rozdíl od výsledovky, která porovnává náklady a výnosy, porovnává příjmy a výdaje. Proč toto rozlišujeme? Důvodem je, že v rámci podvojného účetnictví nemusí být každý náklad či výnos doprovázen reálným příjmem či výdajem peněz. Příkladem můžou být odpisy, nesplacené pohledávky, investice, apod. Cash flow tedy poskytuje informace o skutečném vývoje peněžních prostředků v daný okamžik.

Cash flow znázorňuje možnosti společnosti generovat zisk. Je součástí účetní závěrky a jeho podoba je dána Zákonem o účetnictví. Účetní jednotky jej sestavují v plném rozsahu, netýká se však poplatníků vedoucích daňovou evidenci. Výkaz o peněžních tocích (cash flow) tvoříme ve třech kategoriích. Jedná se o cash flow:

  • Z provozní činnosti (peněžní toky plynoucí z hlavní činnosti společnosti)
  • Z investiční činnosti (související s obstaráváním hmotného a nehmotného majetku, apod.)
  • Z finanční činnosti (peněžní toky ovlivňující rozsah vlatního jmění - vlastního kapitálu)

Výkaz peněžních toků se sestavuje přímou či nepřímou metodou a celkový čistý peněžní tok je poté součtem tří výše jmenovaných oblastí (tzn. provozní, investiční a finanční činnosti).

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus