Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Papírové a elektronické stravenky

Dostává v zaměstnání stravenky nevíte kde všude je můžete uplatnit?

V současné době existuje hned několik společností, které nabízí tento druh poukázek a to Edenred CZ s.r.o, Lidl stravenky v.o.s.,Up Česká republika s.r.o. a Sodexo s.r.o.

Společnost Edenred CZ vydává stravenky Ticket Restaurant. Od společnosti Sodexo dostanete stravenky pod názvem Gastro Pass a Up Česká republika nabízí Chèque Déjeuner. A společnost Lidl stravenky přišla s produktem Naše stravenka.

Rozdíl mezi těmito poukázkami je nejenom v nominální hodnotě, ve které jsou vydávány, ale také se liší rozsah prodejen a restaurací, kde s danými stravenkami zaplatíte.

Znamená to, že s danou stravenkou v jednom obchodě zaplatíte a v jiném ne. Typickým příkladem může být Naše stravenka, která umožňuje platit v řetězcích Kaufland a Lidl, ale s jinou stravenkou v těchto obchodech bohužel nenakoupíte.

Určité omezení představují i produkty, které se stravenkou smíte, či naopak nesmíte nakoupit. I když jdete do potravin, neprodají vám na stravenky vše.

Většinou platí, že stravenkami nemůžete nakoupit alkohol, tabákové výrobky, drogistické zboží. Často také obchodníci omezují počet stravenek na jeden nákup. Může se vám tak stát, že obchodník najednou nepřijme více než například 5 stravenek. Dále se vám může stát, že vám v obchodě na stravenku nevrátí, v některých obchodech vrací max. 5-10Kč.

Dlouhá léta jsme byli zvyklí výhradně na papírové stravenky, ale v poslední době se objevila novinka a to elektronická stravenka.Tyto stravenky vydávají společnosti BANCIBO, SE- GastrCard, Benefit Management s.r.o.- Benefit plus, CES ePlatby a.s. (Arca Capital)- Gustokarta, Edenred CZ-  Ticket restaurant karta, Up Česká republika- Estravenka, Satispoll (Neeco)- Benefitka, Sodexo- Gastro Pass card

Výhodou je, že s elektronickou stravenkou zaplatíte vždy přesnou částku a není potřeba řešit doplácení hotovostí, nebo naopak přibírání věcí navíc jako u papírových stravenek.

Většina elektronických stravenek mají shodný limit, a to je 500 Kč. Nad tuto částku za den nenakoupíte. Také platí, že z elektronické stravenky nemůžete peníze vybrat.

Společnost Edenred vydává ve spolupráci se společností Mastercard elektronickou stravenku s názvem Ticket Restaurant karta. Ta je čipová, bezkontaktní a na jméno konkrétního držitele. Aktivuje se stejně, jako běžná platební karta Mastercard. Platit s ní následně můžete v smluvní síti společnosti Edenred, a to skrze bankovní platební terminály, nebo přes aplikaci E-Pay by Edenred. Platba je možná také online.

Společnost Sodexo nabízí zaměstnancům elektronickou stravenku s názvem Gastro Pass Card. Ta se aktivuje automaticky při první platbě. Při ní musíte zaplatit kontaktním způsobem a vsunout kartu do terminálu..

Od společnosti Up Česká republika se můžete setkat s elektronickou stravenkou Estravenka. To je čipová karta s platností 3 roky. Bohužel s ní zatím nelze platit přes internet on-line. Pokud by však zaměstnavatel, který objednává pro své zaměstnance karty, měl zájem, aby bylo možné platit i on-line, společnost by se pokusila mu vyhovět.

Společnost Up Česká republika připravuje u svých Estravenek do budoucna také možnost platit přiložením telefonu k platebnímu terminálu a možnost autorizace plateb v telefonu bez platebního terminálu.

Další elektronickou stravenkou je Benefitka. Tu uvedla společnost Satispoll pod záštitou nadnárodní společnosti Neeco. Při používání je karta rozdělena na dva režimy. První je režim elektronické stravenky, kde jsou nabité peníze od zaměstnavatele a můžete je využít na stravování v restauracích, obchodech s potravinami, kavárnách, bistrech apod.

Druhým režimem je režim volnočasových benefitů. Tam vám zaměstnavatel může nabít peníze, které můžete využít v rámci kultury, sportu, wellness, fitness či zdraví. V tomto režimu zaplatíte například v kině, posilovně, divadle, muzeu, na masáži atd.

Na rozdíl od ostatních stravenkových karet nemá Benefitka limit, nad který vás nepustí. Karta také nerozpozná, co je v nákupu obsaženo, a tak s ní zaplatíte i za alkoholické nápoje, drogerii apod. Benefitka totiž umí rozeznat jen účelovost.

Elektronickou stravenku také připravuje společnost Lidl, a to na jaře 2018.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus