Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak rostou ceny bytů v ČR

Zvažujete, že si pořídíte vlastní bydlení nebo naopak se chystáte prodat svůj byt a nevíte, jak se pohybují ceny bytu v České republice?

Za poslední měsíc se byt v České republice zvedli přibližně o 20 000 Kč více než v září 2017 a o 300 000 Kč více než v říjnu 2016. I přesto dochází na realitním trhu ke změně. Průměrná nabídková cena se ale velice liší podle jednotlivých krajů.

Nejlevněji pořídíte byt v Ústeckém kraji a to za průměrnou částku 720 000 Kč, což je hluboce pod průměrnou celorepublikovou cenou. V Praze naproti tomu jsou nemovitosti nejdražší a průměrná nabídková cena bytů se pohybuje okolo 5 130 000 Kč. Za průměrnou cenu byste byt pořídili ve Středočeském kraji. Pokud bychom se na situaci podívali z pohledu indexu návratnosti bydlení, který nezohledňuje vliv úrokových sazeb na dosažitelnost bydlení a prostým podílem poměřuje průměrné ceny bytů a čisté roční příjmy českých domácností, zjistíme, že na pořízení bytu o průměrné ceně 2,57 mil. Kč musíte vynaložit přibližně 6,36násobek svých čistých ročních příjmů.

Ze srovnání vyplývá, že je to více, než v roce 2016, kdy na pořízení bytu při průměrné nabídkové ceně stačil 5,76násobek čistých ročních příjmů.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus