Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Koučink pro manažery. Ano, či ne?

  • 0

Koučink je poměrně moderní a stále více oblíbený nástroj pro dlouhodobé a systematické rozvíjení dovedností a sebedůvěry. Pomocí správně kladených otázek pomáhá nasměrovat k vlastním cílům. Se snahou o koučing se můžeme stále častěji setkat v zaměstnání. Řada manažerů se jej snaží využít k zefektivnění práce svého týmu. Důležité je si uvědomit především to, že se jedná o motivaci k vlastním cílům zaměstnance, ne k těm, které jsou mu vedením diktovány. Z toho jasně vyplývá, že koučink rozhodně není vhodný pro všechny zaměstnance.

Pro koho tedy koučink vhodný není? Především pro nové zaměstnance, kteří potřebují spíše kvalitní trénink a osvojení dovedností k vykonávání dané pozice. Dále také není koučink vhodný pro zaměstnance, kteří mají zjevné výkonnostní problémy. Tam je potřeba individuálně nastolit opatření, která povedou k lepšímu zvládání zadaných úkolů. Koučink není terapie. Pakliže zaměstnanci chybí jeho vlastní motivace a vše, co v práci dělá, mu jaksi nedává smysl, měl by se obrátit spíše na odborníka.

Tak, jako existují zaměstnanci, pro které koučink není vhodný, existují i manažeři, pro které tato metoda nebude příliš fungovat. Těmi jsou především takoví manažeři, kteří by sami potřebovali být koučovaní.

Jste odborník, který se na vedoucí pozici vypracoval díky vlastním schopnostem a znalostem v oboru, ale s manažerstvím nemáte žádné zkušenosti? Pak je to nejspíše Váš případ a rozhodně by vám nějaký čas strávený s koučem prospěl.

Dále manažeři, kteří mají pocit, že všechno zvládají sami nejlépe a podřízeným rozdávají jen rozkazy, nebudou tím pravým koučem. Dále pak existuje množství těch, kteří prostě příliš lpí na tradičních metodách a těžko přijímají změny.

Rozhodně je ale koučink metodou, u která má své výsledky a rozhodně je dobré o ní vědět více, ať už se rozhodnete touto cestou jít, či nikoli.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus