Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Barevná typologie

Věřte nebo ne, ale tak jako jsou různí lidé (jsme geneticky obdařeni různým tónem pleti, barvou očí, vlasů, apod.), sluší nám i různé barvy, co se týče oblečení a líčení. Zatímco určitá barva, či spíše její tón, může jednomu člověku pomoci podtrhnout jeho přirozenou krásu, jinému člověku může uškodit. Díky správně zvoleným barvám ovlivňujeme nejen svůj vzhled a své pocity, ale i pohled okolí na nás samé. Určitě už vám někdy někdo řekl "Tahle barva ti sluší!", případně "Tahle barva ti nejde k pleti.", atd. Pro snažší práci s barvami rozlišujeme několik typů, které vycházejí z ročních období. Jedná se o jarní, letní, podzimní a zimní typ. Chcete zjistit, kam patříte právě vy a jaké barvy volit?

Jarní typ:

Má světlou pleť a v létě často pihy. Rty jsou růžové až světle červené a mohou mít lehce modrý nádech. Oči jsou v odstínech modré, šedomodré, šedozelené či oříškově hnědé. Co se týče vlasů, jsou plavé či světle hnědé. Líčení by mělo být světlé, jemné a nekontrastní. Nejvhodnější jsou pastelové barvy. Stejné barvy se hodí k tomuto typu i v rámci oblékání. Vyvarovat bychom se v tomto případě měli bílé a červné barvy. Taktéž šperky by měly být voleny jemné.

Letní typ:

Vychází z jarního typu, je však studenější. Zařazení k tomuto typu je náročnější. Pleť je světlá, olivová, někdy až do tmava. Vlasy jsou v odstínech popelavé plavé až popelavé hnědé. Oči jsou šedé, šedomodré, šedozelené, modrozelené, tmavě modré, ošířkové, či tmavě hnědé. Co se týče líčení, je doporučována šedá, fialová, světle růžová, odstíny hnědé a hnědošedé. Letním typům sluší kouřové líčení a modré, šedé či zelené oční linky. V oblékání se doporučují volit pastelové a kouřové tóny, šedá, modrá, starorůžová. Letnímu typu nesluší zlaté šperky, hodí se k němu spíše stříbro.

Podzimní typ:

Pleť je béžová až zlatavá, meruňková, či slonovinová. V případě, že má podzimní typ pihy, mívá je po celém těle. Špatně se opaluje, snadno se spálí. Oči jsou jasně modré, zelené nebo hnědé. Vlasy má plavé, hnědé, zrzavé, ovšem se zlatým nebo rudým nádechem. Líčení by mělo být voleno v teplých tónech, rty červené, oranžové nebo lososové. Pro líčení očí se doporučují teplé a tmavé tóny. Oblékat by se měly podzimní typy do khaki barev, olivové, rezavé, oranžové či měděné. Výbroná je i hráškově zelená barva. Šperky jsou doporučeny v přírodních materiálech jako je dřevo či kůže.

Zimní typ:

Pleť je porcelánová, s modrým nebo olivovým podtónem. Vlasy jsou tmavé a výrazné. Oči jsou v barvách šedé, šedomodré, tmavě hnědé až do černa, případně výrazné modré. Zimní typ je výrazný a kontratstní. Líčit se může zimní typ výrazněji. Rty mohou být červené, růžové či fialové. K líčení očí se doporučuje použít výraznou modrou, šedou, zelenou nebo fialovou. V oblékání tomuto typu sluší kombinace černé a bílé. Další doporučenou barvou je tmavě modrá. Naopak nehodí se odstíny hnědé. Vhodná je dále zelená, sytě růžová nebo červená. Šperky mohou být nápadné, lesklé a extravagantní ve výrazných barvách.

Tak co, zjistili jste, jaký jste typ? Pokud ne, netrapte se, nejedná se o snadnou záležitost. V případě, že vás to zajímá, zkuste pátrat dále nebo se obrátit na odborníky, kteří se touto oblastí zabývají.

A tip na závěr, přemýšleli jste někdy, jaké barvy zvolit na pracovní pohovor? Černá je považována za nejelegantnější barvu a nic s ní nezkazíte, dá se výborně kombinovat. Bílá se nedoporučuje používat pro celý oděv. Červená přitahuje pozornost, ovšem opatrně na přehnanou vyzývavost. Doporučuje se volit na doplňky, šátky, kravaty. Nemělo by se při pohovoru jednat o kabelky, kufříky. Zelená je přírodní barva, ale k formálnímu pohovoru se příliš nehodí. Dále se příliš nedoporučuje ani žlutá a fialová. Nejméně vhodná je potom oranžová. Každý má samozřejmě svůj vkus a styl a preferuje různé barvy. Jedná se tedy jen o obecná doporučení, kterými se není nutno doslovně řídit. Ať už máme na sobě cokoliv v jakékoliv barvě, je důležité především to, abychom se cítili dobře. Jestliže se oblčeme podle nějakých doporučení, ale nebudeme s tím ztotožnění, je to spíše kontraproduktivní.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus