Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak získat zpět platební kartu

Už se vám někdy stalo, že jste si šli vybrat peníze do bankomatu zadáte špatný PIN a bankovat vám platební kartu nevrátí? V tomto článku si řekneme jak tuto situaci řešit.

Pokud se vám již taková situace stane, co nejdříve kontaktujte banku. V případě, že jste si vybírali v bankomatu, který je nainstalován přímo na pobočce dané banky, máte štěstí. V tomto případě stačí jít do banky a kartu dostanete zpátky během několika minut. Pracovníci banky vám totiž mohou vydat kartu z bankomatu v případě, že je u nich na pobočce nainstalován. Pokud vybíráte mimo pracovní dobu pobočky, musíte se na „místo činu“ vrátit, až pobočka otevře. Kartu ale dostanete zpět, a to poměrně rychle. Takovou možnost ale nabízejí jen některé banky, a to tyto:

-  Česká spořitelna – kartu vám vydají, pokud obsluhu bankomatu dělá pobočka (není to tak vždy)

-  Air Bank – vždy vám kartu vydá

-  Fio banka – kartu vám vydají, pokud obsluhu bankomatu dělá pobočka (není to tak vždy)

-  Komerční banka – kartu vám vydají na pobočce banky, kde byla karta zadržena. Některé pobočky navíc mají přístup do obslužné části bankomatu, a proto mohou vyřídit zadržení platební karty přímo s vámi.

-  ČSOB – kartu vám vydají, pokud obsluhu bankomatu dělá pobočka (není to tak vždy)

-  Oberbank – vždy vám kartu vydá (podle vyjádření banky, že má obsluhu bankomatů ve své režii).

Horší je případ kdy jste o kartu přišli u jiného provozovatele bankomatů nebo v bankomatu, který pobočka ve správě nemá.

Ačkoli na sobě bankomat nese označení určité banky, nemusí to bohužel znamenat, že daná banka má bankomat ve správě. Někdy tyto bankomaty spravuje externí firma.

Pokud se vás týká situace, kdy platební kartu zadržel bankomat, který spravuje externí firma, máte o starost navíc. Musíte se zkontaktovat s externí firmou, vaší bankou a domluvit způsob, jakým by bylo možné se ke kartě dostat. Celá záležitost pak může trvat i měsíc či déle. V této fázi je jednodušší, když požádáte o vydání nové platební karty. Neznamená to však, že na tu starou máte úplně zapomenout, vždy nechejte kartu zablokovat.

Každý bankomat má určité časové pásmo na to, aby vám kartu nabídl k odebrání. Pokud jej prošvihnete, karta zajede zpět do bankomatu a musíte řešit, co dál. Ne pokaždé také bankomat vydá zvukovou výstrahu, aby vás upozornil. Proto je dobré se při výběru opravdu soustředit jen na výběr hotovosti, odebrání hotovosti a odebrání platební karty.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus