Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Změny v zákoníku práce a zákona v daních z příjmu

Jako každý rok tak i letos a počátkem roku 2018 nás čeká spousta změn v oblasti zákoníku práce a zákona v daních z příjmů. Tento článek přináší souhrn důležitých legislativních novinek.

1. Vyšší daňové zvýhodnění na děti

Tuto změnu využijete a to vyšší daňové zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. Jedná se o novelu s číslem sněmovního tisku 170/2017 Sb. vyhlášenou ve sbírce zákonů 1. července 2017. 

2. Zvýšení hodnoty bezúplatného odběru krve

V případě, že darujete krev a chcete si tyto odběry odečíst z daní, tak již za rok 2017 se hodnota zvyšuje ze dvou tisíc na tři.

3.  Změna zákona o zaměstnanosti

Od 29. 7. 2017 není možný výkon nekolidujícího zaměstnání na dohody o provedení práce.

4.  Přídavek na dítě a rodičovský příspěvek

Od 1. ledna 2018 se zvyšují přídavky na děti. Částky rodičovského přídavku se zvýší o 300 korun měsíčně (3600 korun ročně). A to pouze tam, kde alespoň jeden rodič pracuje, respektive má příjem ze závislé činnosti nejméně ve výši životního minima jednotlivce nebo ze samostatné výdělečné činnosti. Ostatní nezaopatřené děti žijící v rodinách, kde ani jedna společně posuzovaná osoba nebude splňovat výše uvedenou podmínku, budou mít nárok na přídavek na dítě v dosavadní nezměněné výši.

5.   Specifické zdravotní služby

Novela zákona o specifických zdravotních službách s číslem 202/2017 Sb., nabude účinnosti 1. listopadu 2017. Ke stejnému datu se připravuje prováděcí předpis vyhláška o pracovnělékařských službách. Změny se týkají například lékařských prohlídek a jejich frekvence, vydávání posudků. 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus