Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nevýhody práce na zkrácený úvazek

V dnešní době je stále větší zájem o práci na částečný úvazek. Nejvíce o něj jeví zájem lidé, kteří chtějí věnovat více času rodině. Ne však vždy je zkrácený úvazek výhodný. Měli bychom vědět, že se totiž později projeví při výpočtu výše starobního důchodu.

Rozhodujícím faktorem je skutečnost, zda v příslušném období odváděl poplatník sociální pojištění, či jej za něj odváděl zaměstnavatel. Částka se dále vypočítává podle výše jeho mzdy.

Požádá-li o práci na zkrácený úvazek osoba pečující o dítě mladší patnácti let nebo těhotná žena, musí jim zaměstnavatel ze zákona vyjít vstříc, odmítnout tuto žádost může pouze ze závažných důvodů.

Při zkráceném úvazku se přesčasy nepočítají úměrně výši úvazku, Odpracuje-li zaměstnanec se sníženým úvazkem více hodin, než určuje rámec jeho pracovní smlouvy, nemusí se hned jednat o přesčas. Ten se totiž počítá až po přesažení stanovené týdenní pracovní doby, která se pohybuje okolo 40 hodin.

Za rozdílové hodiny pod rámec týdenní pracovní doby dostane zaměstnanec pouze mzdu.

A jak je to při zkráceném úvazku se sociálním zdravotním pojištěním?

Dosahuje-li příjem zaměstnance alespoň výše minimální mzdy, odvádí se pojištění podle zákona. Je-li mzda zaměstnance nižší, nežli výše minimální mzdy, dopočítává se částka do výše životního minima. Zaměstnanec tak má vyšší odvody, neboť tento dopočet probíhá na straně zaměstnance.

U sociálního pojištění se platba záloh odvádí vždy ze skutečné mzdy. Odvody činí 31,5 procent z hrubé mzdy, z nichž  6,5 procenta hradí zaměstnanec a zaměstnavatel zbývajících 25 procent.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus