Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nové změny v zákoně o dani z příjmu 2017

V tomto článku si řekneme, jaké změny platí v zákoně o daních z příjmu, a které můžete uplatnit v daňovém přiznání a ročním zúčtování již za rok 2017.

První změnou, je vyšší daňové zvýhodnění na vyživované dítě ve společně hospodařící domácnosti. Na druhé dítě jde o měsíční částku 1617 korun a na třetí a každé další dítě o měsíční částku 2017 korun. Při ročním zúčtování za rok 2017 nebo v daňovém přiznání se uplatní nová výše daňového zvýhodnění za celý rok 2017. Roční výše daňového zvýhodnění na jedno dítě činí dosavadních 13 404 korun, na druhé dítě se zvýšila na 19 404 korun a na třetí a každé další dítě na 24 204 korun. Maximální daňový bonus se přitom nemění. Jedná se o částku 5 025 korun měsíčně a 60 300 korun ročně.

Měsíční zdanitelné příjmy zaměstnance pro uplatnění měsíčního daňového bonusu musí činit alespoň 5 500 korun. Ročně se jedná o příjmy alespoň ve výši 66 000 korun.

Další změna se týká životního a penzijního připojištění. Zvýšil se limit pro osvobození od daně z příjmů fyzických osob dle u příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění se státním příspěvkem, doplňkové penzijní spoření a penzijní pojištění nebo na soukromé životní pojištění z 30 000 na 50 000 korun.

Obdobně došlo ke zvýšení nezdanitelné části základu daně z dvanácti tisíc na dvacet čtyři tisíc, a to u:

-  penzijního připojištění se státním příspěvkem, příp. doplňkového penzijního spoření,

-  životního pojištění.

Změnila se i metoda výpočtu částky, kterou lze odečíst od základu daně v případě příspěvků zaplacených účastníkem na penzijní připojištění se státním příspěvkem a doplňkové penzijní spoření.Dosud se výše zaplacených příspěvků snižovala o 12 000 korun za zdaňovací období. Nově navržený algoritmus umožní odečíst ty části měsíčních příspěvků, které v jednotlivých měsících kalendářního roku přesáhnou maximální výši příspěvku, od kterého náleží maximální státní příspěvek. Částka, ze které se počítá maximální státní příspěvek, činí aktuálně 1000 korun.

V potvrzení za rok 2017 musí penzijní společnosti uvést výši odčitatelné částky již snížené o maximální částku, ke které se váže státní příspěvek.

A poslední změna se týká darování krve. Daňový poplatník, který ve zdaňovacím období daruje krev, si může snížit daně. Hodnota jednoho odběru krve nebo jejích složek se u dárce dosud pro daňové účely oceňovala částkou 2000 korun. Daňový odpočet není nijak omezen počtem odběrů krve, které se pro daňové účely ocení výše uvedeným způsobem. Avšak v úhrnu lze v ročním zúčtování nebo v daňovém přiznání odečíst maximálně částku ve výši 15 % ze základu daně.

Pro rok 2017 se ocenění hodnoty jednoho bezplatného odběru krve nebo jejích složek zvyšuje ze současných 2000 korun na 3000 korun.

Další daňovou výhodou je ocenění hodnoty odběru orgánu od žijícího dárce částkou 20 000 korun. Dárce opět musí svůj dar pro daňové účely dokladovat. V tomto případě potvrzením od transplantačního centra. Poprvé v roce 2017 bude možné od základu daně odečíst hodnotu jednoho bezplatného odběru krvetvorných buněk (s výjimkou úhrady prokázaných cestovních nákladů spojených s odběrem). Pro daňové účely se takový odběr ocení částkou 20 000 korun. Daňovou výhodu spojenou s dárcovstvím kostní dřeně bude možné uplatnit ne při vstupu do registru dárců kostní dřeně, jak se původně navrhovalo, ale při samotném darování krvetvorných buněk. A to za každý odběr těchto buněk. Novinky se budou týkat odběrů krve nebo jejích složek či kostní dřeně uskutečněných po 1. lednu 2017. 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus