Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Koupě nemovitosti a vrácení DPH

Koupili jste nemovitost a součástí ceny bylo i DPH? Máte možnost jej dostat zpět.

Dle rozsudku Nejvyššího správního soudu  je totiž smyslem daně z převodu nemovitostí jako takové zdanění finančního výnosu získaného prodejem nemovitosti. Za součást finančního výnosu převodce nelze považovat DPH, které bylo součástí kupní ceny převáděné nemovitosti.

Finanční správa teď musí rozhodnutí přizpůsobit svou praxi, a to se zpětnou platností. Nově tak budou při stanovení ceny sjednané pro účely stanovení základu daně akceptovat cenu sjednanou bez DPH pro případy, kdy v období od 1. 1. 2014 do 31. 10. 2016 byl poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí převodce. 

Od roku 2014 do konce října 2016 platilo, že poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí byl prodávající, pokud se obě strany nedohodly jinak. Právní úprava u této jediné daně umožňovala oběma stranám se od zákona odchýlit a dohodnout, že daň zaplatí kupující.

Od listopadu 2016 ale kupující a prodejci nemovitostí o tuto smluvní volnost přišli a jediným poplatníkem už je pouze kupující. Nový postup výpočtu se tedy může vztahovat prakticky jen na období do konce října 2016.

Uvedený postup bude Finanční správa aplikovat pouze na případy, kdy nebylo dosud ukončeno daňové řízení, tj. nebyla správcem daně dosud vyměřena daň, případně probíhá odvolací řízení. V těchto případech by tedy finanční úřad měl vše přepočítat automaticky.

V ukončených daňových řízeních je nutné, aby poplatníci podali dodatečné daňové přiznání. Mohou tak učinit nejpozději tři roky ode dne, v němž uplynula lhůta pro podání daňového přiznání.

Je možné, že sama od sebe Finanční správa s návrhem vracet část daně i kupujícím nepřijde. Pak by pro takové poplatníky bylo jedinou možností, aby jeden z nich podal nové daňové přiznání se základem daně stanoveným z částky bez DPH. V případě, že by finanční úřad takovou možnost zamítl, by se tak spor postupně dostal až k soudu a mohl dalším rozsudkem opět plošně změnit praxi Finanční správy.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus