Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Auto jako benefit pro zaměstnance

Dalším benefitem, který může zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytnout je bezplatné poskytnutí auta i k soukromým účelům.

Může se jednat jak o vozidlo v jeho vlastnictví, ale také auto pořízené formou finančního leasingu nebo může být i vypůjčené. Všechna tato vozidla může zaměstnavatel svým zaměstnancům poskytnout. 

Za zaměstnance pak považujeme nejen „klasické“ zaměstnance v pracovním, služebním nebo obdobném poměru, ale také osoby vykonávající práce na základě dohod o provedení práce nebo dohod o pracovní činnosti. Dále mezi zaměstnance zahrnujeme i společníky a jednatele s.r.o., členy statutárních orgánů, komanditisty a likvidátory.

Poskytuje-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se za (nepeněžní) příjem zaměstnance částka ve výši 1 % vstupní ceny vozidla za každý (i započatý) kalendářní měsíc poskytnutí vozidla. Není zde přitom rozhodující, zda zaměstnanec auto skutečně k soukromým účelům použije nebo nepoužije, rozhodující je, zda takovéto auto k soukromým účelům k dispozici má.

Je vhodné mít v pracovní nebo jiné smlouvě či dohodě upraveno, jaké vozidlo a v jakém období zaměstnanec k soukromým účelům využívat může.

Vstupní cenou vozidla se rozumí vstupní cena uvedená v § 29 zákona o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.), tedy vstupní cena, kterou použijeme při ocenění automobilu pro účely daňového odepisování. Pokud ale ve vstupní ceně není zahrnuta daň z přidané hodnoty, pro tyto účely se o tuto daň vstupní cena zvýší, a to i u plátců DPH.

V případě technického zhodnocení se vstupní cena zvyšuje a 1 % nepeněžního příjmu počítáme z ceny vyšší.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus