Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zkušební doba

Nastupujete do nové práce a máte v pracovní smlouvě uvedenou zkušební dobu? Věděli jste, že zkušební doba lze po domluvě se zaměstnavatelem zkrátit?

Hlavním smyslem sjednání zkušební doby je, aby si účastníci pracovního poměru až do jejího uplynutí prakticky ověřili, zda jejich pracovní poměr odpovídá tomu, s čím do něho vstupovali, tedy zda zaměstnanec splňuje všechny předpoklady pro řádný výkon práce, a na druhé straně, zda zaměstnanci vyhovují druh práce, místo výkonu práce, mzdové nebo jiné pracovní podmínky.

Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději v den, který byl sjednán jako den nástupu do práce, pokud je pracovní poměr zakládán pracovní smlouvu, nebo v den, který byl uveden jako den jmenování na pracovní místo vedoucího zaměstnance, je-li pracovní poměr zakládán jmenováním na vedoucí místo. Zkušební doba musí být sjednána písemně.

Během zkušební doby mohou oba účastníci pracovního poměru kdykoli zrušit pracovní poměr, jakmile zjistí, že neodpovídá jejich očekávání. Pouze zaměstnavatel je omezen v době prvních 14 dnů pracovní neschopnosti zaměstnance pro nemoc nebo úraz. 

Dle zákona zkušební doba nesmí být delší než tři měsíce. Je-li sjednána zkušební doba, pak nesmí být podle § 35 odst. 1 zákoníku práce delší než a) 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru, b) 6 měsíců po sobě jdoucích ode dne vzniku pracovního poměru u vedoucího zaměstnance. 

Sjednaná zkušební doba nemůže být prodlužována, tzn.že účastníci se nemohou dohodnout na prodloužení zkušební doby. Výjimkou je pouze prodloužení zkušební doby ze zákona, a to o dobu celodenních překážek v práci a celodenní dovolené.

Není však vyloučeno zkrácení zkušební doby, a to ještě před jejím uplynutím, pokud zaměstnavatel i zaměstnanec usoudí, že pracovní poměr splňuje jejich očekávání a že výkon práce ve sjednaném pracovním poměru oběma stranám vyhovuje.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus