Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nový elektronický systém

Už jste slyšeli o novém elektronickém systému „PES“?

Jedná se o systém, který usnadní práci se zjišťováním informací o povinnostech, které jako podnikatele mají. Tento systém by měl být spuštěn začátkem roku 2018.

Podnikatelé tak budou mít  ucelený přehled o tom, které povinnosti musí plnit podle českých zákonů. 
Současně umožní firmám a podnikajícím fyzickým osobám jejich přehlednou správu pro konkrétní obor či obory podnikání.

PES chce umožnit podnikatelům, aby si spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek.

Státu tento systém umožní identifikovat a odstraňovat nadbytečné, nejednoznačné či nesmyslné paragrafy a povinnosti. Pomůže také kontrolním a dozorovým orgánům orientovat se v právních předpisech, co mají kontrolovat a jménem státu vymáhat.
  
V první vlně do konce roku 2018 by se měly do systému dostat přílohy 13 zákonů. Systém by měl  změnit i to, jakým způsobem budou nové zákony přijímány. Přehled povinností, které nový zákon ukládá, bude muset být výslovně uveden v jeho příloze. Do konce roku 2023 by měl PES obsahovat všechny povinnosti vyplývající z legislativy.


A jak bude PES fungovat?

Po přihlášení do systému a vyplnění profilu si podnikatel nastaví přehled svých povinností vůči státu. Uvidí zde také informace o případných sankcích, které mohou nastat v případě nesplnění povinností.
 
PES bude propojený s datovou schránkou a u těch povinností, kde je to možné, bude odkaz na příslušný formulář, který budou moci podnikatelé přímo vyplnit a odeslat.

V okamžiku spuštění bude v systému evidován každý podnikatel zapsaný v registru osob. Stačí se jen přihlásit, zvolit si heslo, nastavit parametry profilu a uhradit poplatek za poskytované služby. V současné době se mluví o tom, že poplatek pro malého podnikatele by mohl být ve výši 1 000 Kč za rok a měl by být pro podnikatele daňově uznatelným nákladem.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus