Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Stravenky jsou mezi zaměstnanci stále populární

Stravenky jsou mezi zaměstnanci v České republice stále oblíbeným benefitem. Využívá je dnes více než 1,3 milionu zaměstnanců a jejich prostřednictvím ročně projedí přibližně 15 miliard korun. Co se týče poskytovatelů, poskytuje je cca 60 tisíc zaměstnavatelů. Jedná se o dobrovolný příspěvek zaměstnavatele, na který na základě dohody přispívá i zaměstnanec. Zájem o ně se v poslední době zvyšuje, především u subjektů, kterým se nevyplatí zřizovat závodní jídelnu, ale chtějí svým zaměstnancům současně nabídnout možnost výhodně se stravovat. Stravenkami se tak snaží podporovat pravidelnou stravu. Stravování představuje po bydlení druhou největší nákladovou položku v rodinných rozpočtech, proto se jedná většinou mezi zaměstnanci o oblíbený benefit. Výhodou stravenek je i skutečnost, že je využijí všechny věkové kategorie, není zde omezení.

Daňově nejvýhodnější stravenka dosahuje od 1. ledna roku 2017 hodnoty 109 korun. Příspěvek na stravování představuje pro zaměstnavatele daňově uznatelný náklad a nejvíce peněz si proto může odečíst v případě, že zaměstnancům poskytuje stravenky ve zmíněné hodnotě 109 Kč. V předcházejícím roce činila hodnota nejvýhodnější stravenky o 4 koruny méně. Zákon o daních z příjmu stanoví, že zaměstnavatel může zaměstnanci uhradit maximálně 55 % z ceny stravenky. Zbývajících 45 % z hodnoty stravenky doplácí zaměstnanec, nebo činí pro zaměstnavatele nedaňový náklad.

Současným trendem je využívat kromě běžné, papírové formy, i elektronické verze stravenek. E-stravenkami je možno platit kromě restaurací už i ve vybraných obchodních domech, jako jsou Albert a Tesco. Elektronické stravenky jsou v České republice vydávány od roku 2013, kdy jimi ovšem bylo možné platit pouze ve vybraných restauracích. E-stravenkou lze platit bezkontaktně. Zaměstnavatelé každý měsíc nahrají zaměstnancům na jejich kartu příslušné částky. Tato karta se používá stejně, jako každá jiná bezkontaktní karta. Velkou výhodou oproti papírovým stravenkám je, že lze platit částky dle potřeby přesně na koruny a není nutné řešit, že prodávající do hodnoty papírové stravenky nevrací hotovost, nebo naopak že musíme nad hodnotu stravenky hotovost doplácet. Podobně jako u papírových stravenek je i u e-stravenky limit denního nákupu za potraviny 500 Kč. Ve fázi pilotního provozu je momentálně elektronická stravenka Sodexo Gastro Pass CARD společnosti Sodexo.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus