Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Obchodní partneři ze zemí EU

Rozhodli jste se obchodovat se zahraničními partnery a nevíte jak je to s daní s přidané hodnoty? V tomto článku si něco o tom řekneme.

Pohyb zboží mezi státy je korigován zákony a předpisy, mezi ty nejvýznamnější patří i zákon o dani z přidané hodnoty. Tato problematika je hodně složitá, ukážeme si jen malou část.

Dodáním zboží do jiného státu Evropské unie, kdy český plátce DPH dodává zboží osobě v zahraničí, která má přiděleno daňové identifikační číslo pro účely daně z přidané hodnoty v jiném členském státě, se podle zákona rozumí převod práva nakládat se zbožím jako vlastník a zboží musí být skutečně přepraveno do jiného státu.

Místem zdanitelného plnění při tomto dodání zboží je pak podle zákona místo, kde se zboží nachází v době, kdy odeslání nebo přeprava zboží začíná, nebo kde proběhlo dodání bez přepravy. Pokud tedy plátce dodá zboží osobě registrované k DPH v jiném členském státě a zboží je přepravováno z Česka, tak ona dodávka má místo plnění v tuzemsku. Je předmětem daně v České republice.

V tomto případě musíte zjistit  jestli máte povinnost daň uplatnit a prodávat zboží s daní nebo můžete dodávku do jiného členského státu Evropské unie od daně osvobodit.

Teď si řekneme kdy je dodání zboží osvobozeno od DPH.

Dodavatel, plátce DPH, musí splnit tři podmínky, aby byl od placení daně osvobozen.

1.první podmínkou je, aby odběratel zboží byl osobou registrovanou k DPH a jeho DIČ mu bylo přiděleno pro účely daně z přidané hodnoty.

2.druhá podmínka souvisí s osobou, která zboží převáží – to musí být přepraveno plátcem nebo pořizovatelem nebo třetí zmocněnou osobou, která je pouze pověřena k provedení přepravy. Přepravu zboží z tuzemska tedy nesmí zajišťovat žádná třetí osoba.

3.za třetí  musí být zboží opravdu přepraveno nebo odesláno do jiného členského státu Evropské unie. Dodavatel navíc musí tuto skutečnost dokázat důkazním prostředkem. Ten ale není lehké získat a musí si ho obstarat od kupujícího z jiného členského státu. Pokud by tak kupující neučinil a prodávajícímu z tuzemska by tak způsobil škodu, doměřenou DPH může prodávající vyžadovat jako náhradu škody.

V případě, že prodávající zajišťuje přepravu zboží do členského státu sám, jako další důkazní prostředek může posloužit doklad o přepravě od přepravní společnosti a dodací list podepsaný kupujícím.

Při vnitrounijním obchodu může  nastat i situace, kdy kupující v jiném členském státě je osobou, které nevzniká povinnost přiznat DPH. V tomto případě musí prodávající z tuzemska vždy prodat zboží s daní. V tomto případě je potřeba  si  uvědomit, s kterou daní – s tuzemskou nebo s daní dalšího členského státu?


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus