Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zálohujete svá data?

Pracujete denně s počítačem a máte v něm data, o která byste neradi přišly.  Mezi nejčastější formy ztráty dat patří neopatrné operace se soubory (nechtěné smazání), poškození úložiště dat (poškrábané DVD, porucha pevného disku, pád notebooku nebo externího disku), napadení virem nebo ztráta zařízení.

Jako základní ochrana před těmito nebezpečími je ochrana dat zálohováním. Tedy pravidelným kopírováním vašich souborů na bezpečné místo, odkud je bude možné v případě potřeby obnovit.

A jaká data byste si měli zálohovat?

V první řadě data důležitá, jejichž náhrada není možná nebo je časově a také finančně nákladná. U firemních dat se jedná převážně o: dokumenty, kontakty, emaily, přístupová data, účetní data klientů apod.

A kam správně zálohovat?

Správná záloha by měla být umístěna na jiném úložišti (disku) než původní data. Zálohovat můžete zaprvé na pevném disku. Častou chybou je zálohování na stejném disku, který je jen pomyslně rozdělen na více části (disk C, D, E …). Dále jsou to optické disky CD, DVD, Blue-ray, USB disky nebo na internetová úložiště (Dropbox, Google Disk, OneDrive).

Některá úložiště však nejsou příliš spolehlivá a proto byste měli důležitá data zálohovat vícekrát. Data by také měla být umístěna na jiném fyzickém místě. Data by měla být zálohována pravidelně a automatizovaně, aby byl celý proces co nejpohodlnější pro uživatele.

Jak často dělat zálohy?

To záleží na tom, jak často data měníte a kolik vytváříte dat nových. Některé technologie jako jsou 2 disky spojené pomocí RAID pole, umožňují zálohování v každém okamžiku. Zálohování na externí disk by mělo probíhat denně nebo obden, zálohování na internetu denně. Vždy zvažte, o kolik práce byste přišli a jestli byste byli vůbec schopni ztrátu nahradit.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus