Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

NENÍ KÁVA JAKO KÁVA!

  • 0

Znáte to. Přijdete ráno do práce, a dokud nevypijete svou první kávu, není s vámi řeč, a co víc, výkony nejsou valné. Vrátíte se z oběda, a abyste neusnuli, dáte si další kávičku. To je pohoda, nabyli jste nové síly a pracovní kolotoč může zase začít. Přijdete domů, nebo se ještě cestou zastavíte na kafíčko s přáteli. Tentokrát si dáváte kávu pro navození pocitu osvěžení. Káva nás prostě provází celý den, celý rok, při každé příležitosti. Tedy alespoň většinu z nás.

Věděli jste, že vlastně pijete ovoce, když si vychutnáváte své espresso? Je to tak, kávová zrna jsou vlastně středy bobulí kávovníku. Boby kávovníku jsou jedlé plody, kávová zrna se schovávají uvnitř a vypadají jako fazole. Káva byla dokonce původně potravina, ne pití. Původní africké kmeny konzumovaly kávová zrna v kombinaci s tukem v podobě energetická koule, která se žvýkala a dodávala tělu kofein.

Děláte si šálek jen pro sebe, zatímco je v domácnosti členů více? Tak to rychle změňte. Partneři by si měli navzájem připravovat kávu vždycky. Společné pití kávy podporuje šťastnější manželství. V Turecku bylo zvykem, že pokud manžel nepoctil svou ženu kávou, tak to bylo důvodem k rozvodu.

Pro pití kávy hovoří i některé vědecké studie. Například ta z roku 2009 potvrzuje, že lidé, kteří pijí přiměřené množství kávy mají menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba nebo demence. Přiměřené množství kávy je definováno v této studii jako tři až pět šálků denně. Šálek kávy před sportovním výkonem vás zase naladí na vyšší výkon.

Máte raději Espresso, Lungo, Cappuccino, Latté, nebo třeba Ristretto či Americano? Víte například, že Americano pochází z doby, kdy americkým vojákům ve druhé světové válce bylo nařízeno pít espresso s vodou, protože bez ní bylo příliš silné.

Ristretto a Lungo jsou obměnami běžného espressa. Rozdíl je v tom, že vodu necháváte protékat mletou kávou a buď omezíte extrakci (tak vznikne ristretto), nebo zvolíte dlouhou dávku (lungo), aby se vyplavilo víc rozpustných částeček. Poněkud překvapivě obsahuje Ristretto méně kofeinu než Lungo. Cappuccino pije většina Italů k snídani. Dnes se však pije v průběhu celého dne na celém světě a pro mnoho fanoušků je tím nejharmoničtějším poměrem kávy a mléka.

Dnes se už lidé nespokojí s obyčejným turkem. Díky rostoucímu zájmu o kávu roste i počet kvalitních kaváren. Návštěva výběrové kavárny, kde můžete ochutnat různé odrůdy kávy, úrovně pražení a rozličné druhy přípravy kávy je již dnes běžnou součástí života mnoha lidí.

Barista ve specializovaných kavárnách je něco jako sommelier ve světě vína. Je profesionálem ve svém oboru schopen vám poradit s výběrem a přípravou kávy tak, aby vás nejen tzv. „nakopla“, ale byla i chuťově zajímavá, lahodná, prostě dobrá.

Stát se baristou můžete i vy. Alavia Education s.r.o. pořádá pro zájemce kurzy  baristiky. Takový baristický kurz vás naučí vše potřebné k přípravě kávy na profesionální úrovni. Naučíte se pracovat s kávovarem, starat se o něj, zjistíte jak postupovat při přípravě té které kávy, abyste dokázali připravovat lahodné kávy různého druhu.

Více o takovémto kurzu se dozvíte zde: http://alavia.cz/kurzy-a-skoleni/firemni-vzdelavani/kurzy-pro-hotely-restaurace/zakladni-baristicky-kurz/








blog comments powered by Disqus