Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak si najít byt a čemu se vyvarovat?

Hledat si odpovídající byt k pronájmu lze různými cestami, a každá z nich má své kladné i záporné stránky. Můžeme oslovit své známé, zprostředkovatele realitních kanceláří či sami vyhledávat na webech a v inzerátech. Najít byt prostřednictvím známého je výhodné pro obě zainteresované strany. Pro pronajímatele bytu nebude nový nájemce naprosto cizí osobou, protože minimálně budou mít společného známého, bude zde větší jistota i důvěra a pronajímatel tak může nájemci nabídnout často i výhodnější podmínky. Přesto i zde je důležité pro obě strany, aby byly opatrné.

Další možností je hledat byt prostřednictvím realitní kanceláře, tedy skrz zprostředkovatele, kterému je třeba uhradit poplatek za zprostředkování pronájmu. Ten může činit např. jeden či dva nájmy, a nemusí vždy být brán zřetel na zájmy nájemce. Měli bychom se také vyhnout situaci, kdy realitní zprostředkovatel bude chtít po budoucím nájemci, aby před prohlídkou bytu podepsal smlouvu o rezervaci, ze které může plynout nutnost zaplatit rezervační poplatek, a to i v situaci, že smlouva nebude podepsána. Další z možností hledání bytů jsou webové stránky a jejich inzerce, kdy lze komunikovat přímo s majiteli bytů, kteří platí za svou inzerci sami. Vždy je dobré si byt prohlédnout a smlouvu od majitele bytu si důkladně pročíst, případně nechat zkontrolovat od právníka.

Ceny bytů k pronájmu poslední dobou meziročně stále rostou, a v některých oblastech až o desítky procent. Výrazný růst cen nastal v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Nejvýše se nájmy ovšem pohybují stále v Praze a jejím blízkém okolí.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus