Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jaké změny nás čekají v roce 2017?

V tomto článku se podíváme, jaké změny nás čekají v roce 2017.

1. Daňové zvýhodnění na děti roste

V příštím roce se má zvýšit  daňová sleva  na druhé a třetí vyživované dítě, se kterým žijete ve společné domácnosti.

V současnosti dosahuje sleva na první dítě 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně), za druhé dítě 17 004 korun ročně (1417 korun měsíčně) a za třetí a každé další dítě 20 604 korun (1717 korun měsíčně).

Pro rodiny s jedním dítětem se daňová úleva měnit nebude, zůstane tedy na částce 13 404 korun ročně (1117 korun měsíčně). Na druhé dítě by měla sleva od příštího roku stoupnout o 200 korun měsíčně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně. Sleva na druhé dítě se tedy zvýší na 19 404 korun ročně (1617 korun měsíčně), na třetího a každého dalšího potomka na 24 204 korun ročně (2017 korun měsíčně).

Když je dítě zdravotně postižené, sleva se dvojnásobí – to bude platit stejně jako dnes.

Novinka by měla být účinná od ledna 2017, pro podnikatele a živnostníky se tedy promítne do daňového přiznání podávaného v roce 2018.


2. Kratší a vyšší rodičovská

Nová pravidla bude mít také  rodičovský příspěvek, půjde ho čerpat rychleji a jednodušeji.

Maximální měsíční výše rodičovského příspěvku dnes dělá 11 500 korun, celkově lze vyčerpat 220 tisíc korun. Podle nových pravidel bude možné vybrat celou sumu už během šesti měsíců; strop měsíční dávky stoupne, zůstane ale provázaný s dřívější výší příjmů.

Horní hranicí měsíčního rodičovského příspěvku nově bude peněžitá pomoc v mateřství, na kterou měl rodič nárok, nanejvýš ale 32 640 korun .

Pravidla se uvolní také pro rodiny, kde ani jednomu z rodičů nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, protože nesplnili potřebné doby účasti na nemocenském pojištění – dnes automaticky spadají do nejpomalejší kategorie čerpání rodičovského příspěvku, vyplácí se jim v pevně stanovených částkách až do čtyř let věku dítěte (prvních devět měsíců 7600 korun měsíčně, pak až do čtyř let věku dítěte 3800 měsíčně). Nově si budou moci rychlost čerpání více regulovat – měsíční strop dávky bude dělat 7600 korun měsíčně po celou dobu čerpání.

Ze zákona také vypadne omezení týkající se umístění dítěte do školky, jeslí nebo jiného předškolního zařízení. Dítě bude moct zařízení navštěvovat neomezeně, aniž to mělo na výplatu rodičovského příspěvku vliv.

3.   Nová dávka pro otce

Otcové budou moct od příštího roku čerpat po narození ratolesti týdenní placené volno, během kterého budou místo mzdy pobírat novou dávku pojmenovanou otcovská poporodní péče. Nárok na ni budou mít všichni zaměstnanci a také podnikatelé, kteří si dobrovolně platí nemocenské pojištění alespoň tři měsíce před nástupem na otcovskou dovolenou.

Na týdenní otcovskou (čerpanou v kuse) musí otec nastoupit v průběhu šesti týdnů následujících po porodu. Dávka se bude počítat stejně jako peněžitá pomoc v mateřství, bude tedy dosahovat 70 procent hrubé mzdy či platu


 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus