Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak se učí dospělí

  • 0

Jak se učí dospělí?


V učení dospělých sehrává největší roli zkušenost. Učí-li se dospělý člověk prostřednictvím každodenních zkušeností z práce, rodinného života, skrze své zájmy apod., jde o učení spontánní, nezáměrné.

Řídí-li tento proces organizace, vzdělavatel, jedná se o záměrné, řízené učení.

Člověk si může řídit své učení i sám – pak se jedná o autoregulaci učení neboli sebe učení.


Předchozí učení usnadňuje člověku učení v budoucnosti. Tento jev se označuje jako transfer (přenos) a má význam zejména při vzdělávání dospělých. Rozhodující roli v něm hraje především podobnost učebních situací, např. pokud jste se již naučili řídit motocykl, mnohem snadněji se budete učit řídit auto či motorový člun.


V souvislosti s přibývajícím věkem dochází u dospělých postupně ke změnám ve funkčnosti smyslových orgánů (slábne zrak, zhoršuje se sluch), objevují se také problémy v psychomotorice (v koordinaci pohybu). Tyto procesy samozřejmě probíhají u každého jednice jinak, v jiném časovém horizontu a také v různé intenzitě.

Poznávací funkce (vnímání, paměť, myšlení) však zůstávají zachovány, zvláště jsou-li využívány a trénovány. Způsobilost učit se je věkem modifikována, neztrácí se, ale mění. Například těžiště paměti se přesouvá z mechanické na logickou, rychlost je postupně nahrazována jistotou a přesností a podobně.

Učení v dospělém věku závisí také na okolnostech, které jej doprovázejí. Mohou mít povahu:

1.      Vnitřních podmínek – motivace, umění učit se, zdravotní stav

2.      Vnějších podmínek – dostupnost vzdělávání (např. vzdálenost od vzdělávací instituce, možnost dopravy, výše školného), ekonomický tlak (požadavky na trhu práce)


V každém případě je zvláště v dnešní době se neustále vzdělávat. Jednou z možností jsou kurzy organizované naší vzdělávací agenturou Alavia Education s.r.o. Podívejte se na naše stránky www.alavia.cz a některý si vyberte.


Autor: Markéta Dostalíková

Kategorie: Alavia Education







blog comments powered by Disqus