Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PERSONÁLNÍ A PRACOVNÍ AGENTUROU?

Naše společnost má novou dceru. Je to personální agentura Alavia Job s.r.o. Ne, to není totéž co pracovní agentura. Vím, že se to hodně plete, proto se pokusím v několika vstupech vám objasnit, jaký je rozdíl mezi personální a pracovní agenturou a základní činnosti těchto agentur. Nejen uchazeči o práci jsou často zmatení těmito dvěma velmi podobnými výrazy, které se často zaměňují. Ty ale mají z pohledu trhu práce velmi rozdílný význam.Možná si také kladete otázku, zda jde o synonyma, nebo je-li mezi nimi nějaký rozdíl?Ano, rozdíl zde je.

PERSONÁLNÍ AGENTURA

Personální agenturou se podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti rozumí soukromá zprostředkovatelna práce, která vyhledává pro firmy (zaměstnavatele) vhodné uchazeče na pracovní místa za úplatu.Povolení pro zprostředkování práce za úplatu uděluje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Firmy zaměstnají tyto uchazeče na hlavní pracovní poměr nebo na vedlejší pracovní poměr jako své vlastní zaměstnance. Personální agentura uchazeče nezaměstnává, pouze zprostředkovává zaměstnání uchazeče u zaměstnavatele. Důležité tedy je, že zájemce se stává zaměstnancem firmy. Za registraci v personální agentuře zájemce o zaměstnání neplatí.

PRACOVNÍ AGENTURA (AGENTURA PRÁCE)

Na rozdíl od personální agentury pracovní agentura, nebo také agentura práce, zaměstnává uchazeče o práci, které „pronajímá" do firem, kde vykonávají stejnou nebo podobnou práci jako kmenoví zaměstnanci firmy, je tedy řízen zaměstnanci firmy. Pracovník je ale stále zaměstnancem agentury práce, která mu vyplácí mzdu a práci tohoto pracovníka fakturuje firmě, u které pracovník práci vykonává. Nejvíce se využívá služeb agentur práce u nenáročných pozic (co se týče náplně práce), především dělnických a brigádních. Firmy využitím agentury práce většinou řeší problémy v sezónnosti, v době zvýšených požadavků po produkci.Zaměstnavatelům v tomto případě vyhovuje právě možnost pronajímání zaměstnanců, což pro ně představuje finanční úspory. Další výhodu vidí v tom, že jim jsou agentury práce schopnyzabezpečitokamžitou náhradu v případech, kdy některý z pracovníků onemocní nebo ukončí práci z jiného důvodu.Firmy využitím agentury práce často řeší problémy v sezónnosti a době zvýšených požadavků po produkci. Např. blížící se vánoční svátky atp.

Snad se mi podařilo osvětlit vám rozdíl mezi personální agenturou a agenturou práce. A zítra vám napíšu něco o službách, které můžete v personální agentuře očekávat.

 

Autor: Mgr. Markéta Dostalíková

Kategorie: Alavia Education







blog comments powered by Disqus