Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Podporujte talenty – Váš byznys pokvete!

V současné době, kdy je nedostatek schopných a motivovaných lidí, se péče o talenty stává velmi důležitou. Prozíravé organizace se proto dnes začínají systematicky zabývat prací s talenty, nebo-li talent managementem. Programy pro rozvoj talentů by měly vycházet z potřeb dané organizace a měly by zahrnovat různé metody, aktivity a nástroje. Jedná se například o vzdělávání, koučink a mentoring, práce na projektech, stáže, přednášky, rozvojová centra, rotace zaměstnanců atd. Podpora talentů v organizaci by neměla probíhat nahodile, ale naopak podle mířeného a přesně cíleného strategického plánu.

Pro firmy je důležité identifikovat mezi svými zaměstnanci talenty a dále s nimi pracovat proto, aby je dostatečně motivovala k rozvoji a dále s nimi mohla kooperovat. Jestliže tento proces není správně nastaven nebo nefunguje, hrozí, že tito lidé odejdou jinam. Navíc zaměstnavatelé často uvádějí, že rozvoj vlastních talentů je pro ně levnější, než získání již hotového seniora zvenčí. Ten by také k organizaci nemusel být tak loajální jako člověk, který v ní „vyrostl“. Pro firmy, které se teprve začínají zabývat rozvojem talentů, je důležité definovat, co talent v jejich podmínkách znamená.

Nedostatek kvalifikované pracovní síly na trhu práce je problémem, se kterým se organizace potýkají již několik let. Pro zaměstnavatele je proto řešením klást mnohem větší důraz právě na rozvoj a motivaci zaměstnanců. Organizace řeší způsoby spolupráce se školami a snaží se pro sebe získávat talentované absolventy. Některé firmy již přestávají preferovat délku praxe v oboru, ale zaměřují svou pozornost na reálné kompetence. To se odráží ve změnách přijímacího procesu, kdy mají uchazeči o pracovní místo předvést tyto své kompetence v praxi.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus